13:58 / 19.08.2020.

Autor: Hina/HRT

Horvat: Zakon o obnovi trebao bi na sjednici Vlade biti 27. kolovoza

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tvrdi i da u ovom trenutku nema informacija o tome da kasne s isplatom najamnina ljudima kojima je već dogovoren stambeni smještaj.
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da je Zakon o obnovi Zagreba i okolice na stolu, a nakon određenih korekcija koje će biti potrebne, na sjednici Vlade trebao bi se naći 27. kolovoza.

U Zakon, kaže, ulaze socijalni kriteriji koji će biti razrađeni slično kao i u predmetnoj odluci Vlade. To će svima koji su još u studentskom domu Cvjetno naselje omogućiti da ih se najkasnije do 15. rujna primjereno zbrine, da država nađe odgovarajući prostor i da Fond solidarnosti pokrije taj trošak.

- Bit će to paket koji će neovisno o tome je li to Vladina ili saborska procedura, biti gotov 2. ili 3. rujna i u punoj primjeni već prvog tjedna rujna - najavio je Horvat.

Siguran je, kaže, da će svih onih 325 zahtjeva biti kompletirano i pozitivno riješeno. Istaknuo je da je prema pravomoćnom rješenju njih 36 već zbrinuto.

Tvrdi i da  trenutačno nema informacija o tome da kasne s isplatom najamnina ljudima kojima je već dogovoren stambeni smještaj.

- Ako postoji bilo kakvo kašnjenje, na web stranici postoji i moj broj i web adresa - istaknuo je. Pozvao je sve kojima najamnina nije pravodobno isplaćena na račun da mu se jave kako bi riješili te pojedinačne slučajeve.

Vezano za subvencioniranje stambenih kredita, Horvat je rekao da su tijekom razgovora na sjednici užeg kabineta osigurali desetak milijuna kuna i svi oni koji su za to zainteresirani mogu očekivati između 1. i 15. rujna novi javni poziv.
Odbacio je nagađanja da se to radi pod prijetnjama HNS-a koji je jučer apelirao na ministra da se što žurnije objavi datum, podsjećajući ga da je to jedan od uvjeta za potporu Vladi.

Na upit je li poslao naputak u kojem od predsjednika nekih nadzornih i upravnih odbora traži ostavke, Horvat je kazao da je "logično da u novom mandatu nadzorni i upravni odbori svoje mandate daju na raspolaganje".

- Hoće li neki od njih biti kontinuitet ili će se stvari mijenjati, mislim da je politika ta u čije ime oni danas sjede na tim mjestima - dodao je. U ovom trenutku, kaže, nije dobio nijednu ponuđenu ostavku, odnosno mandat, ali ih očekuje.

Odbacio je prozivke da je riječ o podjeli plijena.

- Ne bih to nazvao plijena, jer su građani rekli svoje na zadnjim izborima. Stvaramo operativu i oni koji su dobili povjerenje iduće će četiri godine voditi kormilo - istaknuo je i dodao da HNS ništa neće izgubiti, već će "dobiti ono što im pripada adekvatno osvojenom rezultatu".

- Predmet je dogovora da svi partneri koji danas tvore saborsku većinu imaju pravo participirati u izvršnoj vlasti - kaže Horvat.

Rekao je da se u ovom trenutku ne zna hoće li HNS dobiti HEP, te dodao da će o tome odlučiti premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!