06:52 / 13.03.2019.

Autor: P.F./HRT

Horvatinčiću 4 godine i 10 mjeseci zatvora i zabrana vožnje

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević najavio je žalbu. Tužiteljica Irena Senečić presudu je ocijenila primjerenom, a o žalbi će razmisliti.
Tomislav Horvatinčić osuđen je na četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. poginulo dvoje talijanskih nautičara. Nepravomoćna presuda Horvatinčiću donesena je na Općinskom sudu u Šibeniku. 

Horvatinčić nije došao na izricanje presude.

Osim bezuvjetne zatvorske kazne, Horvatinčiću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima na pet godina. Postane li presuda pravomoćna, morat će platiti i 190.000 kuna sudskih troškova.

- Završne riječi na suđenju Horvatinčiću, presuda u srijedu
- Buzina: Ako Horvatinčić ima sinkopu, onda nema intelektualne sposobnosti
- Ispitani pomorski vještaci i Horvatinčić iznio obranu
- Horvatinčić: Mediji me ne vole, od mene su napravili monstruma 

Obrazlažući treću nepravomoćnu presudu Horvatinčiću sudac šibenskog Općinskog suda Ivan Jurišić kazao je kako sud nije prihvatio tezu obrane da je optuženik izgubio svijest, što znači da je bio ubrojiv, mogao je shvatiti svoje postupanje i vladati svojom voljom.

- Optuženik je kazao da su uvjeti na moru bili izvanredni, počeo je glisirati i razvio brzinu do 25 milja, potom je prebacio na automatsko upravljanje i unatoč tome sjedio za kormilom gledajući ispred sebe, a suputnica mu je sjedila s desne strane. Kazao je da je ugledao jedrilicu dva do tri kilometra s desne strane, ali je na oko 400 metara izgubio svijest te ga je suputnica prodrmala, a on se držao za komande te da se okrenuo i vidio havariju, rekao je Jurišić u obrazloženju presude.

Ustvrdio je kako je sud zaključio da je Horvatinčić počinio kazneno djelo "prema optužnici kako mu je stavljeno na teret".

Horvatinčić nije izgubio svijest

-
Sukladno obrani, svjedokinja Anica Đerđa je kazala da je, dok je sjedila na mjestu putnika, vidjela da mu je klonula glava i da je lupao po komandnoj ploči. Taj kratki gubitak svijesti, definiran kao sinkopa, se može dogoditi svakome u svakom trenutku, ali iz medicinskog vještačenja proizlazi da se sinkopa u ovoj pomorskoj nesreći ne može ni utvrditi ni opovrgnuti, nastavio je sudac.

Kazao je da u razgovorima koji su slijedili nakon nezgode Horvatinčić nije spominjao da je izgubio svijest, već je izjavio da su mu otkazale komande plovila, navodeći trenutačnu lokaciju, a jednom je svjedoku rekao da je pokušao izbjeći nesreću.

- Iz iskaza Borisa Seljanovskog, istražitelja lučke kapetanije, proizlazi da nije bilo govora o zdravlju Tomislava Horvatinčića. On je dva dana nakon nezgode obavio liječnički pregled, spominjao je terapiju i nikad nije govorio o dijagnozi sinkope, izričito je kazao da nema drugih zdravstvenih tegoba, ustvrdio je sudac.

I skica nesreće, dodao je, upućuje na to da nije izgubio svijest neposredno prije sraza plovila.

- Iz tih razloga vijeće nije prihvatilo tezu obrane da je optuženik izgubio svijest, što znači da je bio ubrojiv, mogao shvatiti svoje postupanje i vladati svojom voljom, rekao je Jurišić.

Olakotne okolnosti - životna dob i narušeno zdravlje

Kao olakotne okolnosti u presudi je naveo Horvatinčićevu stariju dob i narušeno zdravlje, a kaznu zatvora od četiri godine i deset mjeseci drži primjerenom svim okolnostima.

- S obzirom na to da je počinio kazneno djelo s namjerom i da je više puta osuđivan zbog prekršaja iz sigurnosti prometa, držimo da je njegovo ponašanje u prometu opasno, zbog čega mu je izrečeno oduzimanje dozvole za upravljanje vozilima, naglasio je Jurišić.

Izricanje presude pogledajte ovdje:


Obrana najavila žalbu, tužiteljica razmišlja

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević najavio je žalbu. Tužiteljica Irena Senečić presudu je ocijenila primjerenom, ističući da će o mogućoj žalbi odlučiti nakon što nepravomoćnu presudu dobiju napismeno.  

Horvatinčićeva obrana sumnja da će presuda opstati Horvatinčićevi odvjetnici Veljko Miljević i Branko Baica izrazili su sumnju da će nepravomoćna presuda nesreće opstati, a za svog branjenika koji nije došao na izricanje presude su kazali da je u Hrvatskoj te da nije bio dužan doći na šibenski sud.

- Presudu ćemo komentirati u žalbi, ništa novo ja danas u usmenom obrazloženju presude nisam čuo osim obrazloženja koje je poznato iz optužnice. Dakle ovo obrazloženje presude je obrazloženje iz optužnice i djelomično iz ukidnog rješenja Županijskog suda u Zadru od prošle godine. Ništa novo. U cijelosti usvojeno od prve do zadnje riječi ono što piše u činjeničnom opisu djela u optužnom aktu. Sve ono što se odnosi na zakonski opis i oznaku zakonskog djela, jedino je novo što smo čuli odluku o kazni, rekao je Miljević.

Na novinarsko pitanje gdje je Horvatinčić, Miljević je kazao da je u Hrvatskoj te da nije dužan dolaziti.

- Mogli ste primijetiti u kakvom je zdravstvenom stanju sve ovo vrijeme. I nakon što je završeno suđenje u petak, rekao je da neće doći. Već je govorio da je odgađao operativne zahvate da bi se ovaj postupak mogao završiti. Vidite kakav je njegov odnos prema sudu, odgovorio je Miljević.

Ponovio je da je kako je riječ o nepravomoćnoj presudi te je izrazio svoju sumnju da će ovakva presuda opstati.

- Mislim da će biti određenih problema sa vrednovanjem zakonitosti određenih dokaza na što je upozorio i drugostupanjski sud, a nešto smo načuli ovdje i u usmenom obrazloženju. Koliko sam razabrao iz mnogobrojnih vještačenja se apsolutno ništa ne uvažava što ide u prilog obrane optuženika. Uvažava se ono što je navedeno u obrazloženju optužnice i što je navedeno u dijelovima ukidnog rješenja Županijskog suda u Zadru. Što se tiče sinkope čini se da još nema konačnog suda, po meni su sve rekli vještaci neurološke i psihijatrijske struke. S neizravne namjere je preinačio na svjesni nehat pa smo imali psihijatrijsko vještačenje nakon čega je oslobođen na drugom suđenju, a sad je sve vraćeno na prvu presudu kojom je potvrđeno sve iz optužnice, rekao je Miljević najavivši da će se na presudu žaliti.

Na kraju, tijekom trećeg suđenja, tužiteljica je tražila da se Horvatinčića proglasi krivim te, osim zatvorom, kazni i oduzimanjem dozvola za upravljanje svim motornim vozilima, a isto je tražio i Ognjen Frangeš, zastupnik obitelji stradalih Talijana. Horvatinčićevi odvjetnici, Branko Baica i Veljko Miljević, ustrajali su da njihova klijenta treba osloboditi svih optužbi.

Uoči presude Tomislav Horvatinčić rekao je da očekuje da "sud neće podleći iskonstruiranim naslovima i svakodnevnim granatiranjem po medijima, nego da će suditi pravedno po priloženim dokazima".Opunomoćenik obitelji stradalih talijanskih nautičara Ognjen Frangeš rekao je da "očekuje da će presuda biti donesena na temelju zakona i da će optuženik biti proglašen krivim".

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenome 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine. Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu, za koju je zaključio da je posebno proturječna jer je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt bračnog para Salpietro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!