Hotel Hrvatska uznemirio duhove iz prošlosti

08.11.2018.

16:22

Autor: Ivica Đuzel/M.M./HRT

default error photo
Istekao je rok za podnošenje ponuda za kupnju bivšeg hotela Sutjeska, sadašnjega hotela Hrvatska u Baškoj Vodi.
Istekao je rok za podnošenje ponuda za kupnju bivšeg hotela Sutjeska, sadašnjega hotela Hrvatska u Baškoj Vodi. A, ponovno se prodaje i najvredniji dio Makarske rivijere, kompleks u Baškom Polju, također u državnom vlasništvu.

Zainteresiranih ima. Za hotel Hrvatska pristigle su tri obvezujuće ponude, a nakon što se švicarski ulagač povukao, neslužbeno, kao budući vlasnik kompleksa u Baškom Polju spominje se crikvenički Jadran.

Nakon 20 godina velikog uzleta idilična Baška Voda u turističkom je minusu od 4 posto. "Glavni razlog je podbačaj jer jedan od većih hotela - Hrvatska koji je bio u vlasništvu države nije radio i tu smo izgubili 200.000 noćenja", rekao je direktor TZ-a Baška Voda Ante Jurišić.

Država se naime napokon odlučila prodati hotel s dvije zvjezdice i 136 soba izgrađen '81. godine.

No prodaja je uznemirila i duhove iz prošlosti jer su se prije Čeha i Slovaka u hotelu odmarala i vojna lica bivše JNA.

Prodaja hotela koji se nekad zvao Sutjeska izazvalo je nezadovoljstvo u Srbiji jer tvrde da je riječ o srpskoj imovini.

Zagreb je reagirao kako je riječ o suludim tvrdnjama da o vlasništvu ne žele raspravljati jer su zemljišne knjige dokaz o vlasništvu i da bivša JNA nikad nije bila ni uknjižena kao vlasnik. 

Najviše novca ponudila je tvrtka Marea Alta iz Makarske - 46 milijuna kuna.

Najpovoljnija ponuda za Hotel Hrvatska je Petra Ćorluke koji kaže da će napraviti hotel sa 4 zvjezdice.

Osim tog hotela država opet prodaje i 280 tisuća četvornih metara velikog hotelskog kompleksa u Baškom Polju. Švicarski su se ulagači naime povukli, nisu uplatili dogovorenih 54 milijuna kuna, a i optužili su lokalne vlasti za "reketarenje", što podno Biokova demantiraju.

Tako se državna imovina po deseti put našla na bubnju i to po početnoj cijeni od 48 i pol milijuna kuna. Navodno je na najljepši dio Makarske rivijere oko bacio crikvenički Jadran iza kojeg nakon prodaje i dokapitalizacije stoje ugledne banke i fondovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!