Hotel Opatija bit će prilagođen za prihvat oko 200 izbjeglica iz Ukrajine

18.03.2022.

15:05

Autor: Hina/HRT/D.S.

Opatija

Opatija

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Hotel Opatija bit će prilagođen kako bi za pet do šest tjedna prihvatio oko 200 izbjeglica iz Ukrajine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Opatiji. 

Interijer hotela dodatno će se prilagoditi i urediti jer je dulje bio izvan funkcije, a očekuje se da će prve izbjeglice primiti za pet do šest tjedana.


Na konferenciji za novinare bili su predsjednik Uprave tvrtke "Gitone Kvarner", koja ima i većinski udjel u Liburnia Riviera Hotelima (LRH), Johannes Böck i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.


Johannes Böck je istaknuo kako svjedočimo ratnim strahotama s kojima je suočen narod Ukrajine te da je zato uprava tvrtke "Gitone Kvarner" odlučila ljudima izbjeglima iz Ukrajine staviti na raspolaganje hotel Opatiju.


Prema podatcima opatijskoga Gradskog društva Crvenoga križa, na Liburniji boravi 70-ak ljudi iz Ukrajine, od kojih su 32 osobe smještene u Opatiji.


Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin rekao je da je na sjednicu Gradskoga vijeća u ponedjeljak poslan prijedlog o dodjeli novčane pomoći od 50 tisuća kuna, koja će biti uplaćena Crvenome križu za pomoć izbjeglim i raseljenim osobama iz Ukrajine.


Istaknuo je da su se mnogi Opatijci na razne načine već uključili u akcije pomoći.


Rekao je da će u opatijsku Osnovnu školu Rikarda Katalinića Jeretova u ponedjeljak krenuti troje djece iz Ukrajine koja će se, u skladu s planom mjerodavnog ministarstva, uključiti u prilagodbu obrazovanju uz učenje hrvatskog jezika.


Grad Opatija, kao osnivač škole, osigurat će uvjete da djeca, ako žele, besplatno imaju školski produženi boravak te radne materijale, doručak i besplatni javni prijevoz do škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!