HP: Prigodna marka za 25. obljetnicu primitka Hrvatske u Vijeće Europe

03.11.2021.

10:32

Autor: V.G./Hina/HRT

Nova poštanska marka

Nova poštanska marka

Foto: Hrvatska pošta / posta.hr

Hrvatska pošta (HP) pustit će u optjecaj 5. studenoga novu prigodnu poštansku marku u povodu 25. obljetnice primitka Hrvatske u Vijeće Europe, priopćeno je u srijedu iz HP-a.

Motiv poštanske marke je interpretacija slovne oznake hrvatskoga državnog identiteta u obliku stilizirane slavljeničke lente, a autor marke je Marko Jovanovac, dizajner iz Osijeka.

Nominalna vrijednost marke je 3,30 kuna, a tiskana je u nakladi od 100.000 primjeraka. Izdana je u hrvatskom arku od 25 maraka i sa pet privjesaka u 30 polja, a Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu.

Primitak Hrvatske u Vijeće Europe potvrdio hrvatsku opredijeljenost za demokratske vrijednosti

Republika Hrvatska postala je 6. studenoga 1996. punopravna članica Vijeća Europe, najstarije europske organizacije čija je uloga jačanje europske suradnje promicanjem zajedničkih vrijednosti i principa u ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava u cilju jačanja europskog jedinstva i napretka.

- Primitak Republike Hrvatske u Vijeće Europe bio je jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih uspjeha naše zemlje koji je potvrdio hrvatsku opredijeljenost za demokratske vrijednosti i principe, poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava. Time je ujedno bio otvoren put Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji jer je svaka članica Europske unije prethodno morala zadovoljiti uvjete za primitak u Vijeće Europe, rekao je Mato Škrabalo, ravnatelj Uprave za multilateralu i globalna pitanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP), navodi se u priopćenju HP-a.

Škrabalo napominje da put Republike Hrvatske prema članstvu u Vijeću Europe nije bio nimalo lagan.

- Republika Hrvatska je tranziciju u moderno europsko demokratsko društvo poštovanja ljudskih prava i vladavine prava provodila u iznimno teškim uvjetima obrane svoje države od višegodišnje ratne agresije, a zatim u neposrednome poslijeratnom razdoblju konsolidacije države. Zahvaljujući vanjskopolitičkoj viziji i naporima tadašnjega hrvatskog vodstva, ali i svim hrvatskim građanima, RH je danas ugledna članica Vijeća Europe, a hrvatski predstavnici i stručnjaci svojim aktivnim i konstruktivnim angažmanom u tijelima Vijeća Europe te u okviru međuvladine i međuparlamentarne suradnje sudjeluju u donošenju svih odluka i dokumenata, kaže Škrabalo.

Ističe da su potvrda napora RH dosadašnji i aktualni vodeći angažmani hrvatskih stručnjaka u okviru različitih tijela i stručnih radnih skupina Vijeća Europe.

Škrabalo ocjenjuje da je najveće priznanje naporima Republike Hrvatske izbor bivše potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe 26. lipnja 2019., što je najviša hrvatska funkcija do sada u nekoj međunarodnoj organizaciji.

Republika Hrvatska je svoju posvećenost europskim vrijednostima i principima dodatno potvrdila predsjedanjem najvažnijim izvršnim tijelom Vijeća Europe, Odborom ministara, u drugoj polovini 2018. godine, podsjetio je.

- Danas, nakon 25. godina članstva u Vijeću Europe, RH uživa položaj aktivnoga i konstruktivnoga partnerskog člana koji primjenjuje usvojene standarde i ulaže stalne napore u daljnju prilagodbu nacionalnog zakonodavstva i praksi europskim standardima na dobrobit svih svojih građana, zaključio je Mate Škrabalo iz MVEP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!