'Hrabre sestre' podsjetile da je pobačaj zakonski legalan

22.04.2023.

15:02

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

'Hrabre sestre'

'Hrabre sestre'

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

U Hrvatskoj je prije 45 godina donesen zakon prema kojem svaka žena ima pravo na legalan prekid trudnoće do navršenih 10 tjedana nakon dana začeća. Tim povodom ženska mreža "Hrabre sestre" organizirala je akciju kojim želi proširiti svijest o važnosti reproduktivnih prava i zdravstvene zaštite djevojaka i žena.

Volonterska mreža "Hrabre sestre" pokrenuta je prije 3 godine kako bi svaka žena koja razmišlja o prekidu trudnoće donijela najbolju odluku, a pruža i povjerenje, podršku i pratnju. 

- Dana 21. travnja 1978. godine donesen je taj zakon i on vrijedi do dan danas. Željeli smo dolaskom na Cvjetni trg i dijeljenjem letaka destigmatizirati pobačaj u našem društvu i skrenuti pažnju da je on zakonski legalan. Žene koje se odluče na prekid trudnoće i koje besuspješno pokušavaju pronaći informacije mogu nam se obratiti. Odgovorit ćemo im na sva pitanja i podržati ih i emocionalno i logistički ih pratiti na dan samog zahvata, izjavila je Nada Peratović iz Ženske mreže "Hrabre sestre".

Na taj su način, dodala je - podržali već preko 330 žena. Odgovarajući na pitanje kakav je odaziv na akciju, Pratović je kazala kako je vidljivo da većina građana podržava pravo na pobačaj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!