Hrana na hrvatskom tržištu je sigurna

06.06.2022.

14:33

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Antonina Vlasova / Shutterstock

Hrana na hrvatskom tržištu je sigurna, a dio smo i europskog sustava za sigurnost hrane koji je najkompleksniji i najzahtjevniji i zbog toga pruža najveću razinu zaštite potrošača, rečeno je u ponedjeljak na 4. Hrvatskoj konferenciji o procjeni rizika porijeklom iz hrane, koju je povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Ravnateljica Hapiha Darja Sokolić kazala je da hrvatski potrošači promišljaju o sigurnosti hrane čak i nešto više od prosječnih stanovnika Europske unije, što je bio razlog da je Europska agencija za sigurnost hrane prošle godine, uz još šest država članica, odabrala upravo našu zemlju u kojima je financirala projekt Europa bira sigurnu hranu s ciljem poticanja dodatne edukacije potrošača vezane uz sigurnost hrane i ukazivanja na znanost koja stoji iza sigurnosti hrane.

- Ocijenjeni smo najboljom ocjenom te smo dobili i ove godine mogućnost provođenja još jedne kampanje koja počinje sredinom ovog mjeseca, poručila je Sokolić.

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić napomenula je da je visoki prioritet Ministarstva poljoprivrede osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane u cilju zaštite javnog zdravlja. Također je istaknula da Ministarstvo svake godine izrađuje nekoliko vrsta monitoringa hrane u području sigurnosti hrane, za što je i ove godine izdvojeno 24 milijuna kuna.

- Rezultati svih naših monitoringa, i prošlogodišnjih i prije toga, ukazuju na to da je visoka razina sigurnosti hrane i u Hrvatskoj, odnosno vrlo je mali postotak rezultata laboratorijskih ispitivanja tako da domaći potrošači mogu biti sasvim sigurni u hranu koja se nalazi na tržištu, rekla je.

Dodala je da se sva hrana koja je po rezultatima analiza bila nesukladna, nalazi u postupku rasapa te se vrlo brzo povlači s tržišta.

Najavila je također da Ministarstvo poljoprivrede radi na nekoliko zakona u području sigurnosti hrane, pa tako i na novim zakonima o hrani, o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima te o zdravlju životinja.

Savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković naglasila je da je hrana jedan od elemenata koji znatno utječe na očuvanje zdravlja ljudi.

- Još je Hipokrat davno rekao da je hrana naš lijek, da izgrađuje naš organizam i čini ono što ustvari jesmo, podsjetila je dodavši kako Ministarstvo zdravstva u području hrane konkretno nadzire novu hranu i ostatke GMO-a, aditiva i kontaminanata u hrani.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da u svijetu godišnje jedan od deset ljudi biva pogođen bolestima koje se prenose hranom te u ovogodišnjoj kampanji obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane pod krilaticom Sigurnija hrana, bolje zdravlje naglašava potrebu transformacije prehrambenih sustava kako bi se osiguralo bolje zdravlje na održiv način i kako bi se spriječile pojave bolesti koje se prenose hranom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!