11:39 / 18.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Hrast traži blokadu Srbije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Saboru je održana konferencija za novinare na temu pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom.
U Saboru je održana konferencija za novinare na temu pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom.

Iz Hrasta poručuju da Hrvatska treba Srbiji onemogućiti zatvaranje svih otvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom te otvaranje novih - sve dok se ne počnu rješavati pitanja - od problema s granicom, nestalih osoba do isplate ratne odštete. Smatraju da Europskoj uniji nije dovoljno objašnjeno što se u Hrvatskoj događalo početkom 90-ih.

- Ako nismo dovoljno iskomunicirali što se događalo za vrijeme Domovinskog rata, kako onda možemo dobiti njih na svoju stranu, jer puno njih misli da je to bio građanski rat. Ali za to su krive sve dosadašnje vlade, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić.

Oštar je bio i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

- Inzistiramo da, prije svega, predsjednik Vlade onako državnički zauzme oštar stav, a ne ulizički, gledajući prema Bruxellesu, i neka traži od međunarodne zajednice da se Srbiji uvjetuje ulazak u Europsku uniju rješavanjem otvorenih sporova s RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!