14:46 / 12.12.2018.

Autor: HRT

Hrast za učitelje traži status službene osobe kako bi ih se zaštitilo od nasilja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović izvijestio je da je podnio amandman na prijedlog Kaznenog zakona, o kojemu bi danas trebao raspravljati Sabor.
Zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović izvijestio je da je podnio amandman na prijedlog Kaznenog zakona, o kojemu bi danas trebao raspravljati Sabor. Njime traže da se odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, stručnim suradnicima i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova dodijeli status službenih osoba i tako ih se zaštiti od nasilja.

"Ako je hrvatska država dala mandat profesorima da odgajaju našu mladost, onda ih mora i zaštititi na njihovim radnim mjestima", rekao je Zekanović na konferenciji za novinare, pozvavši da se tako zaštite učitelji i nastavnici.
Član Predsjedništva Hrasta Hrvoje Šlezak rekao je da su obrazovnim radnicima, radi njihove sigurnosti, o čemu se ovih dana intenzivno raspravlja u javnosti, amandmanom predložili dodjeljivanje statusa službenih osoba kako bi ih se zaštitilo.

"Krajnje je vrijeme da se nešto promijeni i pozivamo sve saborske klubove da podrže naš amandman jer mislim da je zaštita učitelja cilj svih nas ovdje. Oni odgajaju budućnost naše zemlje i nositelji su svih reformskih procesa, poručio je Šlezak.

Kazneni zakon, inače, propisuje kazne od šest mjeseci do pet godina za napad na službene osobe, odnosno za silu ili prijetnju uporabom sile.

Čelnik Hrasta Dražen Ilčić kritizirao je što se u javnim raspravama ne poštuju prigovori javnosti.

"E-savjetovanje o kurikularnim dokumentima izgubilo je svaki smisao. Mi smo se desetak puta javljali na različita e-savjetovanja i nijednom naši argumenti nisu uvaženi. To se ne događa samo nama. Čini se da se nastavlja politika iz doba ministra Željka Jovanovića te da u Ministarstvu obrazovanja i dalje vlada jednoumlje", smatra Ilčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!