HRejting ekskluzivno: Rezultati 2. kruga predsjedničkih izbora

21.10.2019.

13:59

Autor: Tatjana Munižaba/D.M./HRT

default error photo
Večeras ekskluzivno objavljujemo rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora. I rezultate svih mogućih kombinacija.
Nastavljamo s objavom rezultata HRejtinga. Večeras ekskluzivno donosimo rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora. Anketu je za HRT provela agencija Promocija Plus od 14. do 18. listopada na uzorku od 1400 ispitanika, prema načelu - cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. Statistička je pogreška +/- 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto. Istraživanje je u Dnevniku HTV-a predstavila Tatjana Munižaba.

- Ekskluzivno: Novi HRejting - stranačke preferencije
- Prvi komentari HRejtinga: Vlada moguća samo koaliranjem HDZ-SDP
- Poseban račun za financiranje otvorilo sedam potencijalnih kandidata

U odnosu na prošlomjesečni HRejting, redoslijed kandidata je identičan, ali se trend pada potpore HDZ-ovoj kandidatkinji i rasta SDP-ovu kandidatu nastavlja i u listopadu. Iako je u odnosu na rujan izgubila više od 3% (3,31%) potpore birača, aktualna bi predsjednica da su izbori održani jučer, osvojila drugi mandat. Kolinda Grabar-Kitarović dobiva 49 (49,0%), a Zoran Milanović 44,1% glasova.

Redoslijed isti, razlika manja - raste broj neodlučnih birača

Trenutačna razlika među njima manja je od 5% (4,9%) pa je ovo prvi HRejting koji pokazuje da bi neodlučni birači mogli biti presudni. Njihov je broj narastao za gotovo 2,5 posto u odnosu na rujan i trenutačno ih je gotovo 7% (6,90%). Velika većina (61,4%) glasača trećeplasiranog iz 1. kruga Miroslava Škore, u drugom bi, očekivano, poduprla HDZ-ovu kandidatkinju, ali bi ih gotovo 30% (29,2%) zaokružilo Zorana Milanovića. Kod onih koji podupiru Mislava Kolakušića obrnuto je. Glasovi njih polovine (50,0%) otišli bi SDP-ovu kandidatu, a oko 30% (30,6%) aktualnoj predsjednici.

Sraz Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore?

Sraz Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore završio bi otprilike isto kao sraz Grabar-Kitarović i Milanovića, s otprilike jednakim postocima. HDZ-ova bi kandidatkinja u 2. krugu pobijedila Miroslava Škoru. Rezultat bi bio: 49,4% za Grabar-Kitarović i 44% za Miroslava Škoru. Uz napomenu da je Škori potpora u odnosu na rujan znatno više porasla (2,35%) nego aktualnoj predsjednici (0,21%).

Škoro bi profitirao od Milanovića i Kolakušića

Iako je u ovom srazu razlika među protukandidatima malo veća nego kod prvog duela - 5,4%, neodlučni birači i ovdje bi mogli znatno utjecati na konačni rezultat. Broj im se, istina, smanjuje u odnosu na rujan (-2,56%), ali ih je i dalje više od 6 posto (6,60%). Ako je suditi prema HRejtingu, Miroslav Škoro taj je koji bi profitirao od Zorana Milanovića, ali i od Mislava Kolakušića. 

Više od 56% (56,3%) Milanovićevih birača iz 1. kruga, u drugom bi se odlučilo za Škoru, a manje od 35% (34,6%) za Grabar-Kitarović. Slično je i s Kolakušićevim biračima. Njih više od polovine (52,5%) je za Škoru, a točno 39% za Grabar-Kitarović.

U srazu Milanovića i Škore birači nemaju previše dvojbi

Iako je u odnosu na prošli mjesec potpora Milanoviću malo više narasla nego Škori, iz ove kombinacije Škoro izlazi kao predsjednik. Da su jučer održani izbori, dobio bi 3,3% više glasova. Tako bi Škoro osvojio 49,5%, a Zoran Milanović 46,2%. U ovom srazu birači, čini se, nemaju previše dvojbi. Neodlučnih je samo malo više od 4% (4,36%) i gotovo 1% (0,83%) manje nego u rujnu. 

Tri četvrtine (73,3% + 23,1% Milanović) birača Kolinde Grabar-Kitarović očekivano bi se u ovoj kombinaciji okrenulo Škori. Milanović bolje prolazi kod Kolakušićevih birača. Zaokružilo bi ga njih gotovo 56% (55,9%). Škoru, pak, malo manje od 28% (27,9%).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!