HRejting: Kakvi bi rezultati bili da je danas 1. krug predsjedničkih izbora

21.09.2019.

18:51

Autor: HRT

default error photo
Da se ovoga vikenda održava prvi krug predsjedničkih izbora, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi 28,5% glasova, Zoran Milanović 24,8%, a na trećem mjestu je Miroslav Škoro s 18,2%.
Da se ovoga vikenda održava prvi krug predsjedničkih izbora, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi 28,5% glasova, Zoran Milanović 24,8%, a na trećem je mjestu Miroslav Škoro s 18,2%. Stoji to u podacima HRejtinga čiji su rezultati ekskluzivno predstavljeni u Dnevniku HTV-a.

Nema promjena u poretku troje vodećih kandidata za koje birači smatraju da bi bili najbolji izbor za predsjednika države. No odnosi snaga znatno su se promijenili, a prednost Kolinde Grabar-Kitarović se topi.

Ako se povuče paralela s jučerašnjim rezultatima HRejtinga, vidljivo je da i Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović uživaju gotovo identičnu potporu birača kao i njihove matične stranke. Mislav Kolakušić na četvrtom je mjestu s 8,6% glasova.

Od 2 do 4  posto glasova dobivaju tri potencijalna kandidata -  Dejan Kovač 3,2%, Ivan Pernar 2,7%, Dalija Orešković 2,6%. Vlahu Orepića izabralo bi 1,3% birača, a Katarinu Peović i Tomislava Panenića neznatnih 0,5%. Na ostale potencijalne kandidate otpada 1,9% glasova birača, a neodlučnih je 7,1%.

Kakve su pozicije kandidata u rujnu u odnosu na istraživanja u svibnju?

Velika promjena dogodila se tijekom ljeta u odnosima kandidata koji, prema HRejtingu, prednjače u pretkampanji, i od kojih se očekivalo da će privući najveći broj birača.

U četiri mjeseca Kolinda Grabar-Kitarović izgubila je 6,17 postotnih bodova, gotovo isto toliko napredovao je Zoran Milanović - za 6,27. Razlika između njih dvoje u svibnju je iznosila malo više od 16 postotnih bodova, a sad je manja od četiri. Najveći napredak ostvario je Miroslav Škoro. Potpora mu je veća za 8,86 postotnih bodova. Prednost Grabar-Kitarović u odnosu na Škoru smanjila se s više od 25 postotnih bodova, na oko deset. Od ostalih kandidata izdvojit ćemo još Daliju Orešković, koja je zabilježila velik pad popularnosti - s 6,71, na 2,62 posto.

Glasovi s obzirom na stranačku opredijeljenost

Analitički gledano zanimljivi su rezultati za - HDZ, SDP, Most i HSS. Kod ostalih stranaka glasovi bi se uglavnom očekivano raspodijelili. Birači HDZ-a svoje bi glasove većim dijelom dali Kolindi Grabar-Kitarović, a tako bi glasovalo njih 74,2 posto. Međutim, 19,6 posto birača HDZ-a ipak bi za svog favorita izabralo Miroslava Škoru. Za Zorana Milanovića bi se odlučilo 0,7 posto birača.

Zanimljivo, među SDP-ovim biračima čak ih je 10% koji smatraju da bi bolji predsjednik bio jedan od kandidata s desnog spektra, pa bi tako njih 6,2 posto svoj glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović, a 4,4 posto Miroslavu Škori. Zoran Milanović dobiva 78,5 posto glasova.

Birači Mosta najveću potporu daju Miroslavu Škori - 38,6 posto. Podjednaki broj glasova dali bi Kolindi Grabar-Kitarović i Mislavu Kolakušiću - 15,8. Za Dejana Kovača bi se opredijelilo 10,5 posto, a 1,8 posto za Zorana Milanovića.

Šaroliko bi se raspršili i glasovi birača HSS-a - 23,5 posto za Kolindu Grabar-Kitarović, 17,6 posto za Zorana Milanovića, 14,7 posto za Miroslava Škoru i 11,8 za Mislava Kolakušića.

Što su bliži izbori, mijenjaju se odnosi među kandidatima

Vidjeli smo prema rezultatima prvog kruga da se odnosi među kandidatima mijenjaju kako se termin izbora približava, i da je sad ipak znatno manja razlika između Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore. HRejting istražio je i kako bi izgledalo kad bi se u drugom krugu predsjedničke utrke ogledali Grabar-Kitarović i Milanović, zatim aktualna predsjednica i njezin oponent s desnog spektra Miroslav Škoro, te što bi bilo kad bi u završnicu ušli Škoro i Zoran Milanović. Sve tri kombinacije su intrigantne, nude zanimljiv duel, kakav je ishod saznajte sutra, ekskluzivno u Dnevniku HTV-a.

Ovo je najveće istraživanje raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!