HRejting o članstvu Finske i Švedske u NATO savezu

25.04.2022.

19:29

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

HRejting

HRejting

Foto: Dnevnik / HRT

Agresija Rusije na Ukrajinu potaknula je Finsku i Švedsku na iskazivanje želje za ulazak u NATO. Tim pitanjem bavi se i večerašnji HRejting. Istraživanje je provedeno od 19. do 21. travnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,62 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.


HRejting

HRejting

Foto: Dnevnik / HRT

Evo što su odgovorili ispitanici na pitanje: podržavaju li ili ne podržavaju članstvo Finske i Švedske u NATO? Najviše ispitanika, njih 77 posto podržava ulazak tih dviju zemalja u NATO savez. Oko 10 posto ne podržava, a njih 13 posto ne zna ili nije sigurno.

Ispitanici su se izrazili i o razlozima potpore – 23,6 posto smatra da su Finska i Švedska suverene države i imaju pravo samostalno odlučivati.

Oko 20 posto ispitanika kaže da veći broj zemalja jača NATO savez u mogućem sukobu s Rusijom.

Da agresivnoj Rusiji treba ograničiti djelovanje jačanjem europskog savezništva smatra 15 posto ispitanika.

Toliki postotak njih smatra i da je prirodno da sve članice Europske unije budu u NATO savezu. Gotovo 14 posto mislii pak da se jačanjem NATO saveza odvraća Rusija od vojnog sukoba.

Nakon toga slijedi mišljenje da obje države imaju dobro naoružanje potrebno za mogući sukob s Rusijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!