HRejting: Što ispitanici misle o izmjenama Zakona o radu?

26.04.2022.

19:17

Autor: Hina/HRT/V.G.

HRejting

HRejting

Foto: Dnevnik / HRT

Istraživanje HRrejting provedeno je od 19. do 21. travnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2, 62 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.


Evo što ispitanici misle o isplati božićnice i regresa isključivo članovima sindikata. Njih gotovo 73 posto ne bi podržalo isplatu samo članovima sindikata, a oko 23 posto bi podržalo. Mali postotak njih ne zna ili nije sigurno.

Iduće pitanje o jednostavnijem postupku zapošljavanja i otpuštanja radnika podijelilo je ispitanike - 46 posto to podržava, a 39 posto ne podržava jednostavniji postupak zapošljavanja i otpuštanja radnika. Njih 14 posto neodlučno je.

Ispitanici su se izjašnjavali i o smanjivanju broja dana bolovanja na teret poslodavca s 42 na 30. Polovina njih to bi podržala, a 40 posto nije za skraćivanje bolovanja na teret poslodavca za 12 dana. Deset posto ne zna kako bi odgovorilo na to pitanje.

Galerija
HRejting, Foto: Dnevnik/HRT
HRejting, Foto: Dnevnik/HRT

- Postoji čitav niz normi i instututa koji Zakonom treba urediti. Mi smo ih nekako zajedničkim nazivnikom nazvali fleksibilizacijom što je potpuno nepravilno interpretirano kao ono da poslodavci žele brže i efikasnije otpuštati. Ni jednom poslodavcu pogotovo u krizi radne snage nije to nije - kakvo otpuštanje - pogotovo ne masovno otpuštanje, nego se radi o tomu da trebamo imati dinamičnije tržište rada da postoji mogućnost za zaposlenike da brže i češće, lakše promjene radna mjesta, rekao je Damir Zorić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

- Sindikati vrlo jasno upućuju upravo na to da je ovakav prefleksibilan sustav rada u Hrvatskoj potaknuo dodatna iseljavanja iz Hrvatske - u kombinaciji s niskim primanjima. Čak i demografi u svojim istraživanjima jasno pokazuju da je izravno vezan nestabilni i nesigurni oblik rada i iseljavanje, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!