HRejting: HDZ politički dobitnik mjeseca, SDP nadomak 18% potpore birača

20.05.2022.

19:28

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

HRejting - popularnost političkih stranaka

HRejting - popularnost političkih stranaka

Foto: Dnevnik / HTV

U središnjem Dnevniku HTV-a objavljeni su rezultati istraživanja popularnosti političkih stranaka. HRejting je proveden od 16. do 19. svibnja na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95%, a pouzdanost istraživanja čak 95%. Rezultate ankete predstavila je Tatjana Munižaba. 

Sve ovo što se događa na domaćoj političkoj pozornici sitne su dvorske spletke i igre u usporedbi s globalnim političkim i gospodarskim problemima koje već i te kako stvara ruska agresija na Ukrajinu. U takvim kriznim vremenima, pritisnuti egzistencijalnom neizvjesnošću, građani ne žele još i političku neizvjesnost, zato u pravilu biraju već poznato. Upravo tu tezu potvrđuje i naš HRejting.

HDZ je prvi put u ovoj godini prešao 26% (26,4%). SDP je nadomak 18% (17,7%). Trećeplasirani Možemo! i dalje je oko 12%. Most sa svojih 9,1% jedini je koji još prelazi izborni prag i prema HRejtingu bi opet bio taj koji određuje hoćemo li imati HDZ-ovu ili lijevu Vladu. Domovinski pokret svibanj završava s potporom od 4,6%.

Od preostalih 12, mahom trenutačno saborskih stranaka, do tog Sabora samostalno nikad ne bi došle. Prema osvojenim postotnim bodovima od višeg prema nižem, to su: Centar (2,0%), HSS (1,6%), IDS (1,1%), Fokus (1,1%), HNS (1,0%). Ni 1% biračke potpore ne uspjevaju dobiti: Radnička fronta (0,9%), Čačićevi Reformisti (0,8%), Živi zid (0,7%), HSLS (0,6%), HSU (0,6%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,4%) i Hrvatski suverenisti (0,4%). Mnogo više je neodlučnih birača nego što u zbroju dobivaju sve ove stranke zajedno - u svibnju ih je visokih 17,1%.

Može li se u odnosu na prošli mjesec nekoga proglasiti pobjednikom ili gubitnikom HRejtinga za svibanj?

Da postoji titula najvećeg političkog dobitnika i gubitnika, ovu drugu bi u svibnju sigurno odnio Penavin Domovinski pokret. Ne samo da su imali najveći pad u odnosu na travanj (-1,16%) nego ih je taj pad prvi put ove godine bacio ispod izbornog praga.

Čini se da je od tog pada Domovinskog pokreta, a onda malo i Mostovog, profitirao HDZ koji je politički dobitnik mjeseca. U odnosu na travanj, narastao je za više od 1% (+1,23%). Raste i SDP (+0,77%), a svi iza njih padaju, lijevo od centra, istina, manje nego desno.

Trenutačni je minus platforme Možemo! (-0,29%) zanemariv. Most (-0,58%) se hajkom na Ustavni sud, koji im je negativno ocijenio oba pitanja, a time vjerojatno zapečatio sudbinu i tog pokušaja referenduma, nije okoristio. Naprotiv, padaju malo po malo, već treći mjesec zaredom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!