19:29 / 21.10.2021.

Autor: Dnevnik/Tatjana Munižaba/HRT

HRejting: Koga u unutarstranačkom ratu podržavaju glasači SDP-a

HRejting o stanju u SDP-u

HRejting o stanju u SDP-u

Foto: Dnevnik / HTV

Drugi dio ovomjesečnog Hrejtinga objavljenog u središnjem Dnevniku HTV-a tiče se stanja u SDP-u. Uvjerljiva većina SDP-ovih birača smatra da će jedan SDP uskoro biti - dva SDP-a.

Više od polovice SDP-ovih birača (56,4%) kaže da su uzroci SDP-ovih problema i sukoba pojedinci koji su osobni interes stavili ispred interesa stranke, građana i države (30,7%), a zatim i "zaraćene" frakcije (25,7%). 

Oko četvrtine ispitanika smatra da su i sadašnji Grbinov i bivši Bernardićev tim nedorasli odgovornoj ulozi koju podrazumijeva titula "predsjednik velike stranke" (11,9%) ili, pak, da je vlast slast, što znači da im je uzrok svih SDP-ovih problema u činjenici što je uglavnom u oporbi (10,9%).   

HRejting o stanju u SDP-u

HRejting o stanju u SDP-u

Foto: Dnevnik / HRT

Krivicu za sve stranačke nevolje 24,3 posto lijevo orijentiranih birača podjednako svaljuje na sadašnjeg i bivšeg predsjednika. Da je Davor Bernardić glavni krivac misli njih 22,3%, nešto manje (20,6%) da je to Peđa Grbin (20,6 %), a da su za ovo stanje u SDP-u krivi svi dosadašnji predsjednici osim Ivice Račana misli 18% ispitanika.

Zanimljivo je da se manje od 3% SDP-ovih birača slaže s učestalom tezom stranačkih veterana kako je začetnik podjela i sukoba Zoran Milanović.  

HRejting o stanju u SDP-u. Tko je krivac?

HRejting o stanju u SDP-u. Tko je krivac?

Foto: Dnevnik / HRT

Kako SDP-ovi birači vide rješenje ovog raskola u stranci? 

Uvjerljiva većina, njih 40,9% smatra da će jedan SDP uskoro biti dva SDP-a. Jedan na čelu s Peđom Grbinom na čelu, a drugi - novi, čisti, autohtoni ili kako se već bude zvao taj SDP, bit će stranka koju će osnovati izbačeni saborski zastupnici sad okupljeni u Klub socijaldemokrata.

Za 21,6% ispitanika najizgledniji rasplet glasi: Peđa Grbin odlazi, dolazi novi predsjednik, ali nema povratka bivših članova. Najmanje (16,1%) je zagovornika scenarija prema kojemu se vraćaju svi izbačeni, potom se bira novo vodstvo, ali u njemu nema nikoga od glavnih predstavnika sukobljenih struja. Kako bi SDP na kraju mogao završiti nije se usudilo predvidjeti čak 21,5 posto birača te stranke.  

HRejting o stanju u SDP-u. Najizgledniji scenarij?

HRejting o stanju u SDP-u. Najizgledniji scenarij?

Foto: Dnevnik / HRT

Koja struja ima veću potporu SDP-ovih birača? 

HRejting potvrđuje onu rečenicu koju smo često mogli čuti uoči prošlih parlamentarnih izbora: "Glasam za SDP, ali ne mogu zamisliti Davora Bernardića kao hrvatskog premijera." 

Naime, tek 10,8% SDP-ovih birača podupire novi saborski Klub koji su osnovali Davor Bernardić i njemu bliski ljudi. Gotovo četiri puta veću potporu (39,7%) uživa aktualno vodstvo na čelu s Peđom Grbinom. Ali Grbinov tim ne može proglasiti pobjedu u ovom unutarstranačkom ratu kad se uzme u obzir da 39,4% SDP-ovih birača ne želi nijednu od dviju struja, dok su podjednako prihvatljive obje - za samo 6,6% njih. 

HRejting o stanju u SDP-u. Potpora strujama.

HRejting o stanju u SDP-u. Potpora strujama.

Foto: Dnevnik / HRT

Istraživanje je provedeno od 16. do 19. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Maksimalna mogućnost pogreške je +/- 2,62 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!