17:03 / 21.03.2019.

Autor: Tatjana Munižaba/P.F./HRT

HRejting: Tko bi i koliko mandata mogao osvojiti na izborima za EU parlament

-

-

Foto: - / -

Danas nastavljamo HRejting s novim podacima. Naime, za dva mjeseca su izbori za Europski parlament na koje će većina stranaka izaći samostalno, a manji dio u različitim koalicijama.
Od jučer Dnevnik HTV-a donosi HRejting, najveće istraživanje raspoloženja biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo +/-2,62%.

Danas HRejting s novim podacima. Naime, za dva mjeseca su izbori za Europski parlament na koje će većina stranaka izaći samostalno, a manji dio u različitim koalicijama.

Za koga bi hrvatski birači u ovom trenutku glasovali prema HRejtingu provedenom od 13. do 18. ožujka?

Usporede li se sinoćnji rezultati za Hrvatsku s večerašnjima za Europu, može se zaključiti da bi naši birači iste one stranke koje bi poslali u Hrvatski sabor poslali i u Europski parlament. Raspored stranaka i postotaka gotovo je isti.

Tako bi HDZ opet osvojio najviše - 27% glasova. S gotovo 11% manje glasova slijedi ga SDP koji ima 16,4%. Treći je Živi zid s 9,3%, a četvrta Amsterdamska koalicija s 8,4%. Među prvih pet je i Most koji uživa potporu 6,4% birača.

Listu stranaka ispod izbornog praga predvode Neovisni za Hrvatsku, koji su sa svojih 4,3% tom pragu najbliži. HRejting pokazuje da bi od stranke Milana Bandića s 3,6% kod birača, da su danas izbori, bolje prošla novoosnovana stranka Dalije Orešković - Start koja bi dobila 4,1%.

Skupinu stranaka ili koalicija kojima naša anketa ne daje nikakve šanse za prolazak u Europski parlament predvodi koalicija Hrasta i konzervativaca aktualne europarlametarke Ruže Tomašić. Osvojili bi tek 2,8%. Još lošije kod birača prolazi Pametno s 2,6% te vladajući HNS s 2,3% i HSLS 0,7%.

Sve ono što je još preostalo na hrvatskoj političkoj pozornici dijeli 1,6% glasova. I ono pozitivno što pokazuje anketa na uzorku od čak 1400 ispitanika dva mjeseca prije izbora poprilično je mali broj neodlučnih birača, samo 10,6%.

Evo koliko je to mandata

Hrvatska trenutačno u Strasbourgu ima 11 zastupnika. Hoće li ih od lipnja imati isto toliko ili 12, ovisi o Britancima, odnosno Brexitu. Uzmemo li za mjernu jedinicu sadašnji raspored političkih snaga u Europskom parlamentu i usporedimo ga s našom anketom zaključak bi bio - HDZ i Živi zid su na dobitku, a SDP na istome.

Prema HRejtingu, mandate bi na euroizborima sigurno osvojile četiri stranke, odnosno koalicije. HDZ bi dobio 5, jedan više nego što ima sada. SDP bi dobio upravo onoliko koliko je šefu te stranke nužno za opstanak na čelu - 3. Prema HRejtingu, birači bi u Europski parlament "odveli" i protivnike hrvatskog članstva u Uniji - Živi zid. Oni i Amsterdamska koalicija imali bi po jednog europarlamentarca. Ovo je 10 sigurnih, tzv. fiksnih mandata.

No postoje još dva takozvana granična za koja se, prema postojećim pravilima preračunavanja postotaka u mandate, bori šest stranaka. Tri su s većim šansama imati zastupnika više. To su HDZ, Živi zid i Most, koji bi time dobio i jedinog zastupnika u Europskom parlamentu. U igri, ali bez velikih šansi za osvajanje jednog i ujedno jedinog mandata su Neovisni za Hrvatsku, Start i stranka Milana Bandića.Za dva mjeseca su euroizbori, pa potkraj godine predsjednički, onda i parlamentarni. Koliko su naši birači dosljedni? Biraju li uvijek i na svim izborima istu stranku?

Desnom centru i desnici skloni birači - apsolutno da. Lijevo-liberalni uglavnom da! Tako bi 87,3% HDZ-ovih birača svoju stranku zaokružilo i na europskim i na izborima za Hrvatski sabor. Isto bi postupilo i 84,6% birača Hrasta i Hrvatskih konzervativaca. I 75% lijevo-liberalnih, odnosno birača SDP-a i HSLS-a, ostaju pri istom izboru i na domaćim i na europskim izborima.

"Šaranju" od izbora do izbora, skloniji su birači stranaka Amsterdamske koalicije, Neovisnih za Hrvatsku, a pogotovo Pametnoga. Samo 43,8% birača koji bi tu stranku zaokružili na izborima za Hrvatski sabor, zaokružilo bi je i na euroizborima. Svojevrsni kuriozitet predstavljaju birači Hrvatske stranke umirovljenika koja na izbore u svibnju izlaze u sklopu Amsterdamske koalicije. No samo bi polovica HSU-ovih birača za tu lijevo-liberalnu koaliciju - glasovalo. Četvrtina (25%) bi glas dala slično orijentiranom Startu, ali isto toliko - 25%, glasovalo bi ih za ideološko-svjetonazorski dijametralno suprotne Neovisne za Hrvatsku. 

Tema dana: Analiza istraživanja o HRejtingu stranaka

Rezultate istraživanja za "Temu dana" komentirali su politički analitičari Ivica Relković i Pero Maldini.

Relković je rekao kako su ovi rezultati startno očekivani, ali da usporedbe HRRejtinga i onog za Europu pokazuju da postoje tendencije koje se mogu promijeniti. "Imamo Amsterdamsku koaliciju koja je uspjela zbrojiti pojedinačne rejtinge svojih članica i to im je dalo sigurnih 8,4 posto, što je po meni, uz HDZ, najsigurnije biračko tijelo", rekao je. Smatra kako se SDP stabilizirao, ali on ima mrlju ličkih izbora koji su pokazali da ih njihovo stabilno biračko tijelo ignorira.

Maldini smatra kako se do izbora za Europski parlament neće ništa bitno promijeniti, osim što se mogu dogoditi neke manje oscilacije. "Kod velikih stranaka može se postotak promijeniti, ako im se dogode neki veliki skandali koji bi mogli utjecati da se dio njihovih birača odluči neizaći na izbore", govori i dodaje kako bi do promjena moglo doći kod birača MOSTA, ali i Živog zida čiji su birači izborni apstinenti pa je pitanje koliko će Živi zid uspjeti animirati taj dio biračkog tijela da izađe na izbore.- Ovi se izbori mogu pozitivno odraziti na stabilne birače HDZ-a i SDP-a, zato što u slučaju manje izlaznosti, HDZ, SDP i Amsterdamska koalicija mogu dobiti više, naglasio je Relković. Maldini je rekao kako se i s ovim istraživanjem pokazalo da je redoslijed snaga na neki način „zacementiran“ već duže vrijeme. "SDP je dosegnuo donju razinu postotka onih koji će glasati za njih. Velika većina birača će ostati apstinenti i neće im dati glas. HDZ ima stabilno biračko tijelo i tu neće biti iznenađenja", rekao je. Relković je istaknuo kako je Amsterdamska koalicija pokazala da se zbroj isplati, ali na žalost to nisu učinili Dalija Orešković i stranka Pametno.

Komentar političara svoje pozicije na HRejtingu kojeg smo objavili jučer

I na kraju pogledajte kako svoj rejting, koji smo jučer objavili, komentiraju politčke stranke. Sutra u Dnevniku donosimo HRejting potencijalnih kandidata za predsjednika države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!