17:00 / 10.03.2018.

Autor: B.S./Hina

Hrelja: Nedopustivo povećanje penalizacije za prijevremenu mirovinu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"To ne donosi ništa za državni proračun, a donosi novu veću doživotnu penalizaciju za građane", kaže Hrelja o penalizaciji.
Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja, komentirajući najavljenu mirovinsku reformu, ocijenio je u subotu nedopustivim povećanje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu, dok pozitivnim smatra reviziju beneficiranog radnog staža.

"Ono što je nedopustivo je povećanje penalizacije i skraćenje roka za odlazak u prijevremenu mirovinu s pet na tri godine jer to ne donosi ništa za državni proračun, a donosi novu, veću doživotnu penalizaciju za građane", izjavio je Hrelja na marginama 7. izvještajno-tematske konvencije SDP-a.

Kao najkvalitetniji dio najavljene reforme drži reviziju beneficiranog radnog staža. Smatra da oni koji su dosad imali beneficirani radni staž sigurno neće biti ugroženi.

Što se tiče najava o uvođenju nacionalne mirovine Hrelja ističe da je još mnogo nepoznanica, odnosno nije jasno jesu li u igri imovinska prava ili samo prihodovna prava koja bi ju definirala.  Kaže da je nacionalna mirovina "još u fazi dobrih želja".

Najavljujući oštru borbu oko mirovinske reforme, Hrelja je zaključio da je resorni ministar već dijelom reterirao jer, kako je rekao, najavljivao je izjednačavanje dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu sa 67 godina za muškarce i žene do 2028., a sada vidimo da je to do 2033. "To je jasna poruka da su spremni na određene uzmake", kaže.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić već neko vrijeme najavljuje mirovinsku reformu, odnosno paket zakona i mjera koje planira u saborsku proceduru uputiti u rujnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!