12:26 / 03.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Dug veledrogerijama izazvao buru u Saboru

Dug veledrogerijama izazvao buru u Saboru

Dug veledrogerijama izazvao buru u Saboru

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zastupnik Silvano Hrelja (HSU) iznio je u srijedu svoje viđenje rješenja spora s veledrogerijama koje prijete da će zbog dugova prekinuti opskrbu lijekovima, navodeći da nam treba "rez, reprogram dugova i direktno, redovno plaćanje potrošnje". 

Lijekovi se, kazao je u saborskoj raspravu na slobodnu temu, moraju plaćati po nižoj cijeni nego sada, na način da HZZO direktno plaća potrošnju lijekova.

Prije toga, naglasio je, treba sjesti s veledrogerijama, reprogramirati dug koji je ionako prevelik i prenapuhan, treba na pet godina refinancirati tih šest milijardi i početi plaćati redovno, svaki mjesec, potrošnju lijekova.  

Poručio je i kako se građani ne trebaju bojati nestašice lijekova u ljekarni. "Jedini strah mogu imati da zbog greške sustava ne dobiju odgovarajući lijek u bolnici, tamo gdje ga mora biti, rekao je. 

Mirela Ahmetović (SDP) ističe kako njen Klub mjesecima upozorava kako se problem s veledrogerijama mora riješiti sustavno. Upozoravali smo to u listopadu prošle godine, anticipirajući sadašnju situaciju kada je dug veledrogerijama narastao na više od šest milijardi kuna, što je oko 4,07 posto državnog proračuna, kazala je. 

Izrazila je čuđenje opravdanjima ministra Beroša da HZZO ima evidentirano 3,6 milijardi kuna duga, ne šest kako tvrde veledrogerije. 

Pojedine bolnice duguju više od godine dana, to što kasne s plaćanjem nije nikakvo čudo, ako znamo tko ih vodi, a to su istaknuti članovi HDZ-a, kazala je te problematizirala ministrovu izjavu o ucjeni veledrogerija. 

Kad Beroš govori o ucjenama veledrogerija, zašto Vlada neodgovornim kadroviranjem i upravljanjem dopušta takvu ucjenu, zašto se dug mora prelamati preko leđa građana, zapitala je Ahmetović koja izlaz vidi u reorganizaciji bolničkog sustava, dovođenje financijskih stručnjaka na čelo bolnica itd. 

Plazonić: Neće biti nestašice lijekova

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić istaknuo je u da neće biti nestašice lijekova i da će građani imati lijekove koji su im neophodni.

- Vladi je stalo do toga da se ne desi nedostatak lijekova na hrvatskom tržištu i sigurno se neće desiti da građani neće moći doći do lijekova koji su im neophodno potrebni, odgovorio je Plazonić zastupniku Davoru Nađiju (Fokus) koji je u raspravi o izmjenama zakona o zdravstvom osiguranju upozorio na dugove veledrogerijama i upitnu opskrbu. 

Plazonić je rekao da je Hrvatska od svih zemalja EU-a jedna s najvećim brojem dozvoljenih, posebno skupih lijekova za liječenje malignih bolesti. 

- Asortiman koji mi imamo i HZZO odobrio nema niti jedan država u Europi, čak ni ona koja je značajno bogatija, kazao je Plazonić. 

Zdravstvena zaštita za digitalne nomade?: Kopiramo Estoniju, a nemamo jasan plan
Što se tiče samih izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim će se omogućiti pravo na zdravstvenu zaštitu digitalnim nomadima, kojima je odobren privremeni boravak u Hrvatskoj, dio oporbe pitao je hoće li to pridonijeti rastu dugova u zdravstvu budući da će se nekome omogućiti jeftino liječenje u Hrvatskoj po nejasnim kriterijima.

Imamo tisuće građana koji na listama čekaju na preglede, a sada ćemo omogućiti nekome iz svijeta tko se proglasi digitalnim nomadom da se jeftino osigura i liječi, kazao je Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) ustvrdivši kao će taj teret opet snositi hrvatski građani.


Marija Selak Raspudić (Most) ocijenila je da kopiramo Estoniju koja je jedna od pionira elektroničkog statusa građana, a nemamo jasan plan regulacije digitalnih nomada.

- Koliko je taj pristup sveobuhvatan i koliko će koristi od njega imati digitalni nomadi, a koliko gospodarstvo Hrvatske?, upitala je Selak Raspudić.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!