Hrga: Teže zapošljive osobe potencijal koji možemo ponuditi tržištu rada

19.08.2023.

10:34

Autor: Studio 4/HRT/IMS/R.S.

Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, komentirala je za HTV trenutačnu situaciju na tržištu rada u Republici Hrvatskoj i istaknula da su zabilježeni pozitivni trendovi te da se nezaposlenost smanjila u svim regijama, a zaposlenost povećala. Osvrnula se i na nedostatak radne snage koji je najveći u turizmu i ugostiteljstvu. 


Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, za HTV je istaknula da su zabilježeni pozitivni trendovi te da se nezaposlenost smanjila, a zaposlenost povećala. 

- Gledajući kretanje nezaposlenosti unatrag 40 godina, smanjenje nezaposlenosti je veliko. U svibnju je nezaposlenost bila ispod 100 tisuća. Gledajući od 2017. godine, nezaposlenost je smanjena za 39 posto. Gledajući na mjesec srpanj prošle godine, nezaposlenost je smanjena za 5,3 posto, objasnila je. 

Komentirala je i podatke koji pokazuju da su u većem broju nezaposlene žene, njih 59 posto od ukupno nezaposlenih. 

- Najviše nezaposlenih ima Splitsko-dalmatinska županija, Osječko-baranjska i Grad Zagreb. Najmanji broj nezaposlenih ima Ličko-senjska i Koprivničko-križevačka županija, rekla je Hrga. 

Nedostatak radne snage 


Hrga je istaknula da je broj nezaposlenih koji su išli na sezonski rad smanjen, trenutačno ih je više od 16 000. 

- Nedostatak radne snage evidentiran je u turizmu i ugostiteljstvu, graditeljstvu u cijeloj Europskoj uniji, ne samo u Hrvatskoj. Poslodavci su primorani uvoziti i strane radnike, kazala je. 

Prema podacima povećava se broj stranih radnika koji se zapošljavaju u Hrvatskoj. Izdano je više od 108 tisuća radnih dozvola. 

- Upravo u sektorima graditeljstva, ugostiteljstva, turizma, prerađivačkoj industriji, rekla je Hrga. 

Hrga je kazala da se kroz vaučere za obrazovanje nastoje osigurati vještine i kompetencije koje na tržištu rada nedostaju. 

- Podneseno je više od 13 000 zahtjeva, dodala je. 

Teže zapošljive osobe 


Istaknula je da Hrvatski zavod za zapošljavanje kroz programe pomaže u zapošljavanju teže zapošljivih osoba. U evidenciji je oko 40 tisuća osoba koje su dugotrajno nezaposlene. 

- Upravo su oni potencijal koji mi možemo ponuditi na otvoreno tržište rada, rekla je Hrga. 

Potražnja za radnicima najveća je u ugostiteljstvu i turizmu i tu se, kako navodi Hrga, najlakše zaposliti, a mnogo teže je u graditeljstvu. Osvrnula se i na pitanje što s radnicima na kraju sezone i istaknula da se potiče mjera stalnih sezonskih radnika, a radnici na listi nezaposlenih mogu dobiti novčanu pomoć. 

- Tako osiguravamo poslodavcima da za sljedeću turističku sezonu imaju radnike i da radnik dok čeka sezonu ima novčana primanja, rekla je Hrga. 

Samozapošljavanje 


Hrga je istaknula da je interes za mjeru samozapošljavanja velik te da nakon dvije godine više od 70 posto korisnika samozapošljavanja ostaje na tržištu rada. 

Sve je više ugovora na određeno i studentskih ugovora. Hrga smatra da takva situacija nije promijenila stanje na tržištu rada. 

- To samo pridonosi našoj produktivnosti i rastu gospodarstva. To je jedan pozitivan trend u našem društvu, kazala je. 

Dodala je i da je u svim regijama u Hrvatskoj uočen trend smanjivanja nezaposlenosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!