Hrstić: Trbušne tegobe, česte su poteškoće zaraženih

09.07.2020.

17:00

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/IMS/S.M./HRT/Hina

default error photo
Među devet novozaraženih koronavirusom u Istri je i kirurg iz pulske Opće bolnice, koji nije zaražen u bolnici nego u privatnom kontaktu izvan bolnice, potvrdila je ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić.
Među devet novozaraženih koronavirusom u Istri je i kirurg iz pulske Opće bolnice, koji nije zaražen u bolnici nego u privatnom kontaktu izvan bolnice, potvrdila je ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić. 

Epidemija koronavirusa ne popušta: potvrđen 91 novi slučaj zaraze, znatno više nego proteklih dana 

U središnjem Dnevniku HRT-a ravnateljica bolnice Hrstić izjavila je da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

- Dnevno imamo 2-5 oboljelih. Činjenica je da se moramo malo bolje staviti kontakte pod kontrolom, dodaje.

Istaknula je da virus nije "ušao" u bolnicu. Kada bi se reklo da je ušao u bolnicu, onda bi to značilo da je "zarazio barem pola bolnice". Navodi da to nije bilo u ovome slučaju. 

- Istina je da imamo djelatnika koji je obolio od koronavirusa. Bitno je da njegova zaraza ne potiče iz same bolnice, izjavila je. 

U nastavku "prvog vala koronavirusa" primijetili smo da dosta pacijenata razvija trbušne smetnje.

- Činjenica je da se u određenom trenutku javlja i određeni kašalj, ali nije onako kako je bilo ranije. Ono što razlikuje virusnu bolest jedne od druge je epidemiološka anamneza, naglasila je Hrstić.


"Vrlo brzo su ispitani kontakti zaraženog djelatnika i potencijalni kontakti pacijenata"

Ravnateljica Hrstić ranije je izjavila da su u vezi sa zaraženim djelatnikom bolnice vrlo brzo ispitani kontakti i potencijalni kontakti pacijenata dok su osobe koje su karakterizirane kao kritično rizične uklonjene s pozicije zdravstvenog sustava, rekla je ravnateljica Hrstić.

Ponovila je da osobe koje su bile u rizičnom kontaktu sa zaraženim liječnikom iz odjela kirurških bolesti u ovom trenutku nisu u zdravstvenom sustavu.

Hrstić je istaknula da pulska bolnica neometano pruža redovite usluge zdravstvene zaštite. Rekla je da je riječ o liječniku koji je bio u dežurnom sustavu, a kad je u njemu, u kontaktu je s manjim brojem bolesnika.

- U pitanju su blaži simptomi, a ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba. Kolega se po pojavi prvih simptoma u nedjelju navečer, a bila je temperatura, javio liječniku, testiran je i postavljena je sumnja na zarazu covid-19, rekla je Hrstić.

Dodala je kako je trenutačno sedmero djelatnika u samoizolaciji, dva liječnika, četiri instrumentarke i jedna medicinska sestra, a radi se dodatni epidemiološki izvid za još deset osoba. 

- S obzirom na to da se radi o liječniku koji je bio u službi na kirurškom odjelu te je obavio četiri operativna zahvata, ti pacijenti su u bolnici i kvalificirani su kao osobe koje su rizičnog kontakta i s njima se postupa kao i s ostalima koji u samoizolaciji, poručila je Hrstić i  dodala kako su prostori Opće bolnice odmah dekontaminirani.

Istaknula je kako to ne znači da imaju prodor korone u pulsku bolnicu jer se sve osoblje strogo drži mjera opreza i zaštite. "U ovom trenutku naš sustav i naša bolnica nije destabilizirana", rekla je Hrstić i dodala kako je trenutačno 20 osoba zaraženih koronavirusom u pulskoj bolnici.

- U ovom trenutku ne mijenjamo rad bolnice, rekla je i dodala da su posjeti bolesnicima i dalje dopušteni, majkama nisu ukinuli posjete bolesnoj djeci, ni pratnju pri porođaju, ali treba poštovati sva pravila i preporuke koje su na snazi. Nema razloga da prekinemo tu praksu, pratimo situaciju i kako se ona bude razvijala, tako ćemo i postupati, poručila je ravnateljica Hrstić.

Ispred pulske Opće bolnice nalazi se kontejner za trijažu gdje se uzijmaju epidemiološki podaci o kontaktima, nedavnim putovanjima i mjeri temperatura. Ako je to sve u redu pacijent dalje odlazi u liječničku obradu. Suspektni pacijenti ne ulaze u bolnicu. Obrađuju se u zasebnom kontejneru i onda odlaze u privremenu izolaciju. Ovdje čekaju na daljnju obradu i nalaz brisa. Pacijenti koji pokazuju simptome COVIDa odmah odlaze na infektologiju, u odvojeni dio bolnice. Nemaju doticaja s pacijentima koji dolaze u bolničku polikliniku ili na hitni prijam. Iz bolnice apeliraju na građane da se pridržavaju propisanih mjera. Tako štite sebe, zdravlje svojih bližnjih, ali i zdravstvenih djelatnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!