HRT 28. kolovoza otkriva spomenik Žarku Kaiću

19.07.2019.

17:05

Autor: HRT

default error photo
Na južnom ulazu u Osijek počela je gradnja spomen-obilježja ubijenom HRT-ovu snimatelju Žarku Kaiću koji je najpoznatiji po svojim ratnim kadrovima obrane Osijeka, kao i svima u sjećanje urezanim kadrovima sa šlepa spasa iz Aljmaša. Radovi na spomeniku trebali bi biti dovršeni krajem kolovoza, do 28. godišnjice njegove pogibije.
Hrvatska radiotelevizija (HRT) krajem kolovoza u Osijeku će otkriti skulpturu sa spomen-obilježjem Žarku Kaiću, svom snimatelju koji je poginuo 1991. na zadatku kod osječkog prigradskog naselja Brijest, pokraj zloglasnog vojnog poligona C, snimajući prolazak tenkova agresorske JNA.

-
Spomenik će svečano biti otvoren 28. kolovoza, na godišnjicu pogibije Žarka Kaića, u podne, uz izravno javljanje u podnevnom Dnevniku Hrvatske televizije, rekla je Jagica Cvrk, predstojnica Ureda glavnog ravnatelja HRT-a i voditeljica projekta.

Među dvanaest radova pristiglih na temelju javnog poziva za dostavu prijedloga idejnog kiparsko-arhitektonskog rješenja spomen-obilježja Žarku Kaiću, izabran je onaj  arhitekata Bernarde i Davora Silova te profesorice umjetnosti Božice Dee Matasić.

Odabrano idejno-kiparsko rješenje bit će postavljeno unutar otoka u kružnom toku na južnom ulazu u Brijest, a spomen obilježje izvan njega.

- Sama tematika natječaja navela nas je na to da pokušamo prikazati klasičan 4:3 kadar u tom dramatičnom trenutku, u pokretu, i padu. On je dijelom ukopan u humak koji će se izdići u sredini kružnog toka. Taj se kadar može doživjeti i kao svojevrsni slavoluk, ali i kao kvadrat sam po sebi, kao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske. Moram dodati da mi je to veliko zadovoljstvo i velika čast, rekla je koautorica projekta profesorica Božica Dea Matasić.

Na spomeniku će biti i QR code s kojim će se moći "ući" na stranicu Hrvatske radiotelevizije gdje će se nalaziti svi podaci o Žarku Kaiću i ostalim  djelatnicima (Gordan Lederer, Đuro Podboj, Nikola Stojanac, Željko Ružičić, Branimir Polovina i Siniša Glavašević) poginulima u Domovinskom ratu.

Žarko Kaić ubijen je rafalom iz transportera, a kolega Dragan Krička teško je ranjen. Na Hrvatskoj radioteleviziji Kaić je radio punih dvadeset godina te ostvario niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih emisija, a tijekom Domovinskog rata autor je, među ostalim, i poznatih snimki izbjeglih Hrvata iz Aljmaša i Dalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!