Šveb: Uloga javnog servisa nikada nije bila važnija

30.06.2022.

14:28

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb

Foto: HTV / HRT

Hrvatska radiotelevizija domaćin je 88. EBU Generalne skupštine koja je u Dubrovniku okupila najviše predstavnike javnih televizija iz 50-ak zemalja.

To je izvrsna prilika za sudionike da se susretnu uživo nakon dugo vremena kako bi razmijenili iskustva, najbolje prakse i učvrstili postojeće, te pokrenuli nove suradnje.

Javni servisi važniji su nego ikad u ovim izazovnim vremenima - što toj konferenciji daje posebnu važnost.

Održat će se specijalni paneli o javnim medijskim servisima kao predvodnicima promjena, njihovoj ulozi u kriznim vremenima rata te o budućnosti.

S glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije Robertom Švebom, koji je uz ministricu Ninu Obuljen Koržinek otvorio ovu konferenciju, razgovarao je reporter Vicko Dragojević.

- Stigli su svi šefovi javnih servisa iz Europe, ali i šire. Imamo goste iz Japana, SAD-a, Australije... Sastanak je jako važan, nakon dvije godine stanke, svi smo se ponovno susreli na jednom mjestu u prekrasnom Dubrovniku. HRT je iznimno ponosan da smo upravo mi domaćini ovog vrlo važnog skupa za budućnost javnih medijskih servisa u Europi i šire, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb.

"Važno je naći vjerodostojni izvor informacija"

Nalazimo se u informacijskom društvu koje se stalno mijenja te u zahtjevnim vremenima te stoga nije lako zadržati "areolu vjerodostojnosti" koju javni servisi moraju imati.

- Svi se moramo mijenjati jer se mijenja svijet oko nas. Medijski svijet se drastično promijenio zadnjih godina i desetljeća. Danas je poplava informacija, informacije su dostupne na svim platformama. Svatko može i to radi, komunicirati s javnošću putem raznih socijalnih mreža, društvenih platformi itd. U tom informacijskom svijetu jako je važno naći vjerodostojniji izvor informacija, mjesto gdje se informacije mogu provjeriti i mjesto gdje publika može vjerovati takvih informacijama, dodaje ističući da puno dezinformacija kola u medijskom prostoru.

- Upravo zbog toga uloga javnog servisa nikada nije bila važnija nego što je danas.

HRT osim svoje obveze kao medija i ima svoju širu ulogu, poput primjerice kulture.

- Često u javnosti prevladava mišljenje kako se radi samo o informativnom programu, međutim HRT je puno više od samog informativnog programa. Uz napomenu da je informativni program svojevrsna osobna iskaznica HRT-a. Unapređenja u tom polju su nužna i potrebna jer se svijet mijenja, ističe.

Nova jesenska shema, prijenosi utakmica sa Svjetskog nogometnog prvenstva i HNL-a

HRT je centralno mjesto hrvatske kreativne industrije, dodaje Šveb.

- Mi smo kotač, pokretač razvoja i u tom smislu nastavit ćemo izvršavati našu misiju, a to je razvoj i podrška očuvanju hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Govoreći o promjenama na HRT-u, ravnatelj ističe da se krenulo u veliku proizvodnju nakon svojevrsne stanke uzrokovane pandemijom.

- Puno stvari je pred nama. Ljeto je pred nama, puno je raznih događanja koje će HRT svakako maksimalno, u skladu s kapacitetima i mogućnostima, popratiti. Dolazi nam jesenska shema s nekim novinama, koje ćemo u ovom trenutku zadržati za sebe te ostaviti informaciju kao iznenađenje za javnost, kaže Šveb.

Istaknuo je da će HRT prenositi Svjetsko prvenstvo u nogometu, a također i HNL se vraća na ekrane HTV-a.

- Trudimo se unaprijediti program maksimalno koliko možemo te ćemo to i nastaviti, zaključio je u razgovoru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!