HRT domaćin konferencije o digitalizaciji arhivskog materijala

23.10.2019.

12:46

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

default error photo
Među 230 sudionika - predstavnici su brojnih europskih i svjetskih medijskih kuća, javnih i privatnih, državnih arhiva i tehnoloških kompanija.
U Dubrovniku se održava 43. godišnja konferencija Svjetskog udruženja audiovizualnih arhiva, kojoj je HRT domaćin. Među 230 sudionika - predstavnici su brojnih europskih i svjetskih medijskih kuća, javnih i privatnih, državnih arhiva i tehnoloških kompanija.

Arhivski materijali dokumenti su i svjedočanstvo vremena u kojem su nastali, stoga je iznimno važno sačuvati ih i digitalizirati. HRT ima iznimno bogatu arhivu, a najstarije televizijske snimke potječu iz 1956. - no samo je manji dio digitaliziran i zato sljedeće godine treba početi projekt digitalizacije.

- Kad bi se svi materijali sukcesivno emitirali moglo bi se 40 godina emitirati program bez da se ponavlja ijedan sadržaj. Interesantan je i podatak da kad bi se sve vrpce slijepile zajedno u jednu dugačku vrpcu mogla bi se dva put zemaljska kugla omotati, izjavio je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.- U staro vrijeme televizije prvo smo rabili dvoinčne, pa jednoinčne vrpce, a zatim smo prešli na kazete - sve se to treba preformatirati. A ako se to ne učini - izgubit će se materijal. I u mnogim dijelovima svijeta velik je rizik za to, rekla je predsjednica FIAT/IFTA-e Brid Dooley.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!