13:26 / 15.03.2020.

Autor: Ruža Ištuk/HRT

HRT doznaje da je zaražen i treći liječnik

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Koronavirusom su zaraženi i prvi zdravstveni djelatnici. Riječ je o djelatnicima jedne od najvećih bolnica u zemlji - KB Dubrava. Informacija nam je potvrđena iz te bolnice.
Koronavirusom su zaražena tri liječnika zdravstvena djelatnika. Riječ je o dva liječnika jedne od najvećih bolnica u zemlji - KB Dubrava. Nedugo nakon slučaja iz KB Dubrave, HRT je dobio informaciju da je koronavirusom zaražen i liječnik iz KBC-a Zagreb.

Informaciju o dva zaražena liječnika u KB Dubrava potvrdio je i ministar zdravstva Vili Beroš rekavši da to nije bilo neočekivano. Zaraženi su izvan bolnice, rekao je, putem kontakta sa zaraženima iz inozemstva. Evakuacija bolesnika je u tijeku u druge zagrebačke bolnice, kao i epidemiološki izvidi. Epidemiolozi će istražiti tko je sve bio u kontaktu sa zaraženim liječnicima.

Liječnik KBC-a Zagreb koji je zaražen koronavirusom od srijede je u samoizolaciji, zajedno s još 11 kolega i djelatnika te bolnice s kojima je bio u kontaktu. Odjel je dezinficiran.

Najnovije informacije o pandemiji koronavirusa pratite ovdje.

- Situacija će i dalje biti pod kontrolom. Mi imamo planove koji datiraju od ranije, gdje smo predvidjeli da KB Dubrava bude primarni intezivističko-respiratorni centar. Dobra je okolnost da je upravo u KB Dubrava dogodila ta infekcija tako da je ubrzala defacto naše pripreme za taj scenarij, rekao je ministar.

U pripremi je i drugi, sekundarni centar za prijam bolesnika, o kojem će javnost biti obaviještena na vrijeme, dodao je.

Rekao je i da su svi ravnatelji zdravstvenih ustanova obaviješteni o potrebi prijama bolesnika te da su druge bolnice spremne prihvatiti evakuirane iz KB Dubrava.

Donosimo fotografiju iz bolnice koja se prazni, prizemlje je potpuno prazno:Foto:HRT

Beroš je demantirao informacije da će zaraženi biti prebačeni u sanitetni centar u Požegi. 

- Za regiju oko Zagreba već smo isplanirali scenarij, dakle primarni intenzivistički respiratorni centar je KB Dubrava, sekundarni centar je u pripremi, a za svaku od regija jutros u 11 ravnatelji kliničkih bolničkih centara bili su na razgovoru i imamo plan za svaku od regija, rekao je. Ponovio je da imaju plan za primarni centar za zbrinjavanje najtežih bolesnika, sekundarni centar za zbrinjavanje srednje teških bolesnika.

-  A po svemu sudeći, blagi bolesnici, kao u Kini, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, dobit će striktne upute i liječit će se u kućnim uvjetima, rekao je.

- Čitavo vrijeme upozoravamo da ćemo naš nivo obrane podignuti na veću razinu kada virus dođe u slobodnu cirkulaciju. Sad smo na pragu toga. Ovo što su dva liječnika pozitivna ne znači baš nužno isto, međutim mi ćemo shvatiti kao da se to sad dogodilo, izjavio je odgovarajući na pitanja novinara.

Na pitanje jesmo li blizu sveopće karantene, odgovorio je:

- Nećemo trčati pred rudo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!