HRT doznaje: Trakošćan ostaje bez jezera

09.02.2021.

17:59

Autor: Ivica Grudiček/P.F./HRT

Jezero Trakošćan

Jezero Trakošćan

Foto: Ivica Grudiček / HRT

Trakošćan uskoro ostaje bez svoje važne i prepoznatljive vizure - jezera, doznaje novinar HRT-a Ivica Grudiček. Za desetak dana počinje ispuštanje vode iz jezera Trakošćan, koje će trajati dva mjeseca. Prilikom ispuštanja bogati riblji fond će se izmjestiti u ribnjake u blizini Bjelovara, a nakon toga slijedi otklanjanje mulja i čišćenje dna jezera.

Nema dana a da Srećko Bačić ne ovjekovječi ljepote Trakoščana svojim fotoaparatom. Jezero mu je neiscrpno vrelo inspiracije. No - za desetak dana - jezero će se početi prazniti. Naime, 15 godina teku pripreme i istraživanja u vezi s čišćenjem samog jezera koje se polako pretvara u močvaru. 

Jezero se prostire na 17 hektara, nekada mu je najveća dubina bila šest metara, no danas tome nije tako - na nekih metar, dva ispod površine nalazi se mulj. Nekada su grofovi Draškovići izmuljivali jezero svakih nekoliko godina - no od 1960. - nije ni taknuto. Pa se lagano pretvara u - močvaru. Na 400 tisuća kubika vode - više od polovine je mulj.

Prije izmuljivanja potrebno je sačuvati bogati riblji fond. Kako doznajemo ribe će biti prebačene u obližnje jezero te u ribnjake kod Bjelovara. Nakon isušivanja, krajem travnja očekuje se i početak samog - izmuljivanja. Projekt su pripremile Hrvatske vode.

- Taj projekt se već priprema mogu reći petnaestak godina, potrošili smo ih na projektiranja, ispitivanja, istraživanja, kvalitete mulja, projekata i sve će to koštati oko petnaestak milijuna kuna, ističe direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić. Veći dio mulja bi trebao završiti na poljima oko Bednje, a jezero bi trebalo biti očišćeno kroz godinu dana.

- Dobit će se veća količina vode u jezeru, bolja kvaliteta vode, tu se uzgaja riba, važan je to kulturni dio Trakošćana i to su dovoljno jaki motivi da se projekt realizira, dodaje Bunić. Stoga, tijekom šetnje po Trakošćanu idućih mjeseci neka vas umjesto jezera ne iznenade strojevi i kamioni.

Galerija
Jezero Trakošćan, Foto: Ivica Grudiček/HRT
Jezero Trakošćan, Foto: Ivica Grudiček/HRTJezero Trakošćan, Foto: Ivica Grudiček/HRT

Posljednje izmuljivanje obavljeno je davne 1960., a Hrvatske vode ulažu gotovo 15 milijuna kuna u čišćenje. Mulj će biti deponiran na polja oko Bednje, a kako doznaje HRT iz Hrvatskih voda, sve bi trebalo biti gotovo do proljeća 2022. kad će voda biti ponovno puštena.

Jezero se prostire na 17 hektara, a procjenjuje se da će biti potrebno izvaditi 200.000 kubičnih metara mulja.

Stoga, tijekom šetnje po Trakošćanu idućih mjeseci neka vas ne iznenade strojevi i kamioni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!