19:10 / 15.12.2020.

Autor: Mirjana Posavac/Dnevnik/IMS/HRT

HRT doznaje: Unatoč kazni, nelegalni dom u Legradu i dalje radi!

-

-

Foto: - / -

HTV doznaje da je kaznu kao i troškove prekršajnog postupka vlasnik platio 6. studenog, ali ga to, čini se, nije spriječilo da i dalje nastavi s nelegalnim radom.
Općinski sud u Koprivnici proglasio je krivim Ladislava Sabu, vlasnika nelegalnog doma za starije i nemoćne u Legradu koji je u javnost dospio početkom listopada ove godine zbog zaraze njegovih korisnika koronavirusom. Sabo je novčano kažnjen s 10 tisuća kuna, što je pet puta manje od najveće kazne koja mu je mogla biti izrečena.

HTV doznaje da je kaznu kao i troškove prekršajnog postupka platio 6. studenoga, ali ga to, čini se, nije spriječilo da i dalje nastavi s nelegalnim radom.

➡️ HTV doznaje - Ministarstvo rada otkrilo 16 ilegalnih domova za starije
➡️ U ilegalnom domu za starije 17 štićenika ima koronavirus
➡️ Domu zabranili rad, a korisnici i dalje žive u groznim uvjetima 

Naime načelnik općine Legrad Ivan Sabolić HTV-u je potvrdio da su nedavno intervenirali zbog smrtnog slučaja korisnika doma koji je zbrinut putem mjerodavne službe u općini te su, kaže, i sami povezali da dom očito i dalje radi, bez obzira na pompu koja se stvorila nakon prodora koronavirusa i otkrića da je dom, unatoč zabrani koja je na snazi od 2013. godine, nastavio nelegalno raditi. 

Sabo neće pred kameru, traži novac

Vlasnika objekta Ladislava Sabu dobili smo na telefon. Smrtni slučaj nije komentirao, a na pitanje smješta li i dalje ljude u svom domu - najprije je odšutio, a zatim pitao tko nam je to rekao. Na odgovor da su tako rekli ljudi u općini, kazao je da nema više smještaj za starije. No kad smo ga zamolili za izjavu pred kamerom - rekao je da mu to moramo platiti! Plaćanje smo odbili, pa je razgovor završio.

No susjedi koje smo sreli, a koji zbog slučaja s domom i svega što se događalo u listopadu, nisu htjeli pred kameru - potvrdili su nam da dom i dalje radi, da ima 20-ak korisnika i da je dolazilo i vozilo Hitne pomoći.

Ministarstvo: Inspekcija napravila sve u svojoj nadležnosti

U Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije potvrdili su nam da su intervenirali 6. listopada. Detalje, zbog zaštite privatnosti, nisu otkrili. U Ministarstvu rada, čija je inspekcija bila u nadzoru 2. listopada ove godine, nemaju novih saznanja o domu u Legradu.

Načelnica Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi Suzana Diklić kazala nam je da je "inspekcija tada napravila sve što je u njezinoj nadležnosti. Donijela je rješenje kojim se Sabi zabranjuje pružanje socijalne skrbi smještaja, podnijela optužni prijedlog Prekršajnom sudu te obavijestila mjerodavne centre socijalne skrbi da korisnicima pronađu adekvatan smještaj".

Obitelji vratile korisnike u dom?

Dodala je da je samo dvoje od 36 korisnika preseljeno u udomiteljske obitelji. Za ostale su njihove vlastite obitelji rekle da će se same pobrinuti, pa nije nerealno zaključiti da je većina vjerojatno odlučila vratiti ih opet u legradski dom.

- Obitelji isto moraju osvijestiti da ne bi smjeli smještati svoje stare u objekte za koje pružatelj nema dozvolu - kazala je Diklić i dodala kako je protiv Sabe podnesena i kaznena prijava zbog širenja zarazne bolesti jer epidemiolozima u listopadu nije dopustio da uđu u objekt.

Još dva postupka protiv Sabe
 
Inače, protiv Sabe su se u posljednjih 7 godina vodila još dva postupka na Općinskom sudu u Koprivnici. Jedan je, kažu nam, 2016. dostavljen Visokom prekršajnom sudu RH na daljnje postupanje, a u drugom, koji se vodio 2013. - kad je izgubio dozvolu za rad doma - također je proglašen krivim. On kao odgovorna osoba novčano je kažnjen s tisuću kuna, a kao pravna - s još dvije tisuće kuna koje je također odmah platio.

Legradski slučaj pokazuje koliko će biti teško uvesti reda u taj dio sustava socijalne skrbi za koji resorno Ministarstvo najavljuje zakonske izmjene i strože kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!