"Postupak će sigurno dugo trajati, riječ je o tzv. kriptiranoj komunikaciji"

15.04.2022.

09:00

Autor: Lucija Judnić/"Rat u Ukrajini"/IMS/I.Z./HRT

Odvjetnici osumnjičenih o trajanju postupka

Odvjetnici osumnjičenih o trajanju postupka

Foto: Dnevnik / HRT

Noć iza rešetaka provelo je četrnaestero osumnjičenih članova dviju kriminalnih skupina, uhićenih u velikoj akciji policije i USKOK-a, nakon što im je sinoć određen tridesetodnevni istražni zatvor. Sumnjiči ih se za krijumčarenje više od šesto kilograma kokaina koji su prodali za više od sedamnaest milijuna eura, ali i trgovinu oružjem te za teško ubojstvo. Među uhićenima su navodni vođa jedne od skupina, Petar Ćosić, kao i zagrebački poduzetnik Oliver Čokara koji se već nalazi u zatvoru zbog prošlogodišnje akcije zapljene kokaina u Luci Ploče. 

"Postupak će sigurno dugo trajati, riječ je o tzv. kriptiranoj komunikaciji"

- Njega se u ovom trenutku sumnjiči za određena protupravna ponašanja, koja su počinjena prije događanja u Pločama za za koje je već pravomoćno osuđen. Riječ je očito o akciji koja je pripremana dulje vrijeme i koja se, prema onomu što za sada možemo vidjeti, zasniva na tzv. kriptiranoj komunikaciji. To je nešto s čime se mi u hrvatskoj sudskoj praksi do sada nismo susretali i bit će interesantno vidjeti kakav će stav zauzeti hrvatski sudovi, poručio je odvjetnik Olivera Čokare, Fran Olujić.

- Što će biti u ovom postupku to ćemo vidjeti kako će se on razvijati kroz vrijeme. Sigurno je da će dugo trajati, sigurno je da ima puno stvari koje ćemo trebati vidjeti, jesu li zakonite ili nisu. Proći će mjeseci prije nego ćemo imati čistu sliku, dodao je odvjetnik Amera Draganovića i Ante Vrcana, Gordan Preglej. 

Lucija Judnić javila se ispred zatvora u Remetincu. Jutros se, kaže, čula s jednim od odvjetnika dvojice osumnjičenih u ovoj akciji, koji je kazao da je tražio dozvolu za posjet svojim klijentima u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Kada će točno moći doći u zatvor, odvjetnik još ne zna, kao ni koliko će njegovi klijenti biti u istražnom zatvoru.

"Dva zasebna predmeta"

Nove informacije jučer su iznijeli iz USKOK-a nakon što je završilo ročište, koje je počelo malo prije 18 sati. Oko 21 sat deset osumnjičenih, koji su obuhvaćeni ovom međunarodnom akcijom, našlo se iza rešetaka zagrebačkog zatvora.

Nakon ročišta izjavu je dala i zamjenica ravnateljice USKOK-a i objasnila da im je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, zbog moguće opasnosti bijega te zbog mogućnosti ponavljanja djela određen tridesetodnevni istražni zatvor.

Riječ je o dva zasebna predmeta, u jednom se nalazi jedna kriminalna organizacija kojoj se na teret stavlja krijumčarenje droge, u enormno velikim količinama, za Republiku Hrvatsku.

 "Radi se o šest kriminalnih skupina"

Zamjenica ravnateljice USKOK-a također je kazala da je riječ o šest kriminalnih skupina.

Jedna od kriminalnih skupina bavila se krijumčarenjem droga, posebice kokaina, druga kriminalna skupina bila je zasebna, a bavila se preprodajom oružja. Treća kriminalna skupina, o kojoj je jučer govorila zamjenica ravnateljice USKOK-a, bavila se organiziranim nezakonitim prebacivanjem migranata na teritoriju Republike Hrvatske, te su im omogućavali boravak.

Sve organizacije koje je nabrojila bile su izrazito organizirane i hijerarhijski strukturirane te su na visokim pozicijama unutar tih kriminalnih skupina bili i hrvatski državljani.

- Što se tiče same istrage, rekla je samo da ona nije javna i da ne može više ništa reći osim da postoji poveznica s uhićenjima koja su se dogodila u Beogradu. I to zbog kaznenog djela teškog ubojstva na štetu hrvatskog državljanina na području Ekvadora. Ono što treba istaknuti je da je jučer ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao da je hrvatska policija u posljednjih četiri, pet godina razbila više od stotinu udruženja, te je pohvalio napore hrvatske policije u suzbijanju organiziranog kriminala, a to isto učinio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. On je kazao da je ova akcija bila međunarodna i da je hrvatska policija dobro surađivala s ostalim policijama u svijetu, rekla je Judnić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!