HRT istražuje: zašto 1. razred osnovne svake godine ponavlja više od stotinu djece

21.01.2020.

17:58

Autor: Sunčica Findak/Suzana Balen/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Svake godine više od 100 ponavljača su - prvašići. Pitamo se, kako je to moguće i tko je zbog tako poraznog broja - zakazao?
Istražujući podatke koliko je učenika u osnovnim školama ponavljalo razred u prošloj školskoj godini, došli smo do nevjerojatnog podatka. Svake godine više od 100 ponavljača su - prvašići. Pitamo se, kako je to moguće i tko je zbog tako poraznog broja - zakazao?

Podatak kako samo prošle godine prvi razred osnovne škole nije završilo 125 učenika, izazvao je nevjericu.

- Nisam imala niti jednu takvu situaciju u svojoj praksi, tako da sam iznenađena tim podatkom, govori pedagoginja iz OŠ Čazma Marina Uher.

- To je na početku školovanja udarac koji će nositi cijeli život, godinu dana nije malo, rekla je Željka Zagorac, učiteljica iz zagrebačke osnovne škole Borovje.

- Moram reći da se u svojoj praksi nisam susrela s učenikom koji je nakon ponavljanja razreda zablistao kao učenik, rekla je psihologinja s Učiteljskog fakulteta Dubravka Miljković.

Ali još je poraznija činjenica da podaci koji se godinama ponavljaju dosad nikoga nisu zabrinuli. Prije šest godina prvi razred nije prošlo 136 prvašića, a rekordna je bila 2015./16., kada je malih ponavljača bilo 154.

Što se županija tiče, prema podacima Ministarstva obrazovanja, već je godinama najviše ponavljača u Virovitičko-podravskoj i Međimurskoj. Inače, učenici najčešće ponavljaju sedmi razred, zatim peti, pa prvi.

- Prvi i svi naši niži razredi trebaju poslužiti tome da učenik stekne dobru sliku o sebi, da razumije u čemu je dobar, u čemu se mora potruditi, za što je, da ne misli odmah na početku da za nešto nije, dodala je Miljković.

U mnogim državama na koje se rado pozivamo kada je riječ o sustavu obrazovanja, u najnižim razredima uglavnom nema brojčanog ocjenjivanja, a pogotovo ne ponavljanja razreda. A kod nas, kada se i pusti probni balon s tom idejom - dežurni kritičari školstva odmah skaču. Kako su svi prvi razredi od ove školske godine obuhvaćeni reformom - učiteljica Željka, što se tiče ovih alarmantnih podataka, očekuje promjenu.

- Ja vjerujem da će ova reforma i svi napuci koje smo dobili vezano za vrednovanje da bi se taj broj učenika smanjio, ako ne i ukinuo, smatra Zagorac.

Uzmemo li u obzir različite socijalne sredine iz kojih dolaze naši učenici, a škola bi trebala imati ne samo obrazovnu nego i odgojnu ulogu, pružimo im šansu da napreduju prema svojim mogućnostima, a da se pritom ne spotaknu na prvoj stepenici u svojem školovanju.


Prošle je školske godine 125 učenika palo prvi razred! Svake godine više od 100 ponavljača su - prvašići.

Ove frapantne podatke u Temi dana analizirali su prof. dr. sc. Majda Rijavec, Katedra za psihologiju, Učiteljski fakultet, Zagreb i prof. dr. sc. Zlatko Miliša, Odsjek za pedagogiju, Filozofski fakultet, Osijek.

Profesorica Rijavec rekla je kako je to nedopustivo te kako učenici ne bi smjeli ponavljati prvi razred.

- Argument je da oni nisu usvojili sve što treba pa će im biti teško ići dalje te je stoga bolje da gradivo još jednom ponove, rekla je. No ističe kako istraživanja to ne potvrđuju te da sva istraživanja u svijetu, koja su pratila učenike od prvog razreda pa sve do kraja školovanja, pokazuju da se godinu nakon ponavljanja djeca poprave, ali poslije toga ponovno slijedi pad.

Na pitanje jesu li ovi podaci, koji nisu novi, već trebali nekoga zabrinuti, Miliša je rekao da jesu jer su doista šokantni.

Naglasio je da se 5 % učenika od 5. do 8. razreda ubraja u superodlikaše, a s druge strane uz prvašiće se veže ovaj šokantan podatak.

- Škola je odgojna ustanova. Kakvu poruku šalje taj učitelj ili učiteljica tom malom djetetu koje tek kreće u školu. Zašto ne slijedimo skandinavske zemlje i njihovo opisno ocjenjivanje, zapitao se i dodao kako je loš uspjeh djeteta, loš uspjeh lošeg nastavnika.

Rekao je kako bi ministarstvo trebalo redefinirati pojam uspjeha.

Rijavec je kazala kako ne bi svu krivnju svalila na učitelje te da je potrebno postaviti pitanje koliko je država spremna odvojiti novaca za obrazovanje.

- Vidjela sam u inozemstvu kako u okviru škole postoji tim od psihologa, pedagoga, defektologa, liječnika, socijalnog radnika i kada dijete ima neki problem, onda taj tim pronalazi uzrok tog problema i zajedno s učiteljem planira što će se raditi s tim djetetom, naglasila je.

Rekla je kako psiholozi kažu da je najvažniji zadatak škole da se svakom djetetu na početku školovanja omogući osjećaj "ja to mogu”.

Miliša je rekao kako njemu nije problem dijete koje ne voli školu, već dijete koje voli ovakvu školu.

Smatra kako je akademska zajednica kriva za ovakvu situaciju.

- Imate nametnuti bolonjski sustav studiranja, s istom kurikularnom reformom, mimo znanja prakse i praktičara i sada se čudimo posljedicama, istaknuo je.

Još je jednom naglasio kako je loš učitelj onaj koji dopusti da dijete u prvom razredu ima nedovoljne ocijene.

- Reforma bi se trebala kretati iz baze, škola i fakulteta, no mi imamo uvijek nametnute obrazovne politike, pa se kontinuirano čudimo posljedicama, zato što smo naučili da se dirigentskom palicom mijenjaju obrazovne politike kako dođe koji ministar i to je stara stvar, istaknuo je Miliša.

Rijavec je naglasila da u zemljama u koje se želimo ugledati, nemaju brojčano ocjenjivanje u prva četiri razreda, zato što ocjena sama po sebi ne govori puno toga o djetetu.

- Dijete je puno kompleksnija mala osoba nego što se to može izraziti jednim brojem, rekla je.

Rijavec je zaključila da bi se trebalo zabraniti padanje prvog razreda, kao što je to zabranjeno u mnogim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!