18:12 / 18.12.2018.

Autor: S.F./M.M./HRT

HRT otkriva - što donosi Pravilnik protiv nasilja u školama

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo obrazovanja izradilo je dokument koji bi trebao olakšati provođenje nastave učiteljima, pomoći djeci s problemima u ponašanju, ali i zaštititi ostale učenike.
Ministarstvo obrazovanja izradilo je dokument koji bi trebao olakšati provođenje nastave učiteljima, pomoći djeci s problemima u ponašanju, ali i zaštititi ostale učenike. Nacrt Pravilnika o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne potpore i stručnog tretmana učenika u riziku - od sutra je na e-savjetovanju. A HRT prvi otkriva što se predlaže.

Pravilnik ima kompliciran naziv, ali mu primjena takva ne bi trebala biti. Pomoć je i potpora učenicima s problemima u ponašanju.

"To je podrška i nastavniku jer taj učenik ulazi u sustav podrške i stručnog tretmana koji je na tri razine i koji onda predstavlja prevenciju da se u razredu ili školi dođe do neprihvatljivog ponašanja od strane učenika koji su te probleme razvili ili su identificirani kao oni koji te probleme mogu imati", kaže Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Pravilnik propisuje uvjete, načine i oblike stručne potpore i tretmane, koji mogu biti: redoviti, produženi ili intenzivni. Program potpore izrađuje razrednik, a program stručnog tretmana stručnjak za rad s učenicima s problemima u ponašanju.

Pravilnik u zbornicama čekaju s nestrpljenjem.

"U Pravilnik bi trebalo uključiti postupanje u situaciji koje su urgentne. Kako da u situaciji kada nastavnik ne može održati nastavu da se reagira odmah", kaže Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I gimnazije u Zagrebu.

I još nekoliko zanimljivosti iz Pravilnika: Ako stručni tretman podrazumijeva uključivanje učenika u specifične odgojno-obrazovne skupine namijenjene onima s problemima u ponašanju - tu odluku donosi učiteljsko vijeće. A ako roditelj ili skrbnik ne prihvaća stručni tretman, škola će obavijestiti Centar za socijalnu skrb.

Novi pravilnik - nova pravila. A, nadajmo se, i manje nasilja u školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!