Premijer Plenković obišao američki nosač aviona Harry S. Truman

14.02.2022.

19:36

Autor: Ivana Šilović/Zoran Kukulo/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Premijer Plenković obišao američki nosač aviona Harry S. Truman

Premijer Plenković obišao američki nosač aviona Harry S. Truman

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Američki nosač zrakoplova "Harry S. Truman" od petka je usidren ispred Splita, a danas ga je obišao i premijer Plenković u društvu ministara. Podsjetio je da je ovaj nosač zrakoplova već drugi put u Splitu, a ni ostalim, manjim američkim vojnim brodovima Jadransko more nije strano.


Novinarka Ivana Šilović iz Splita je za središnji Dnevnik HTV-a kazala kako je, unatoč kiši i nevremenu u vrijeme premijerova posjeta, on protekao u prijateljskoj i srdačnoj atmosferi.


- Premijer je s ministrima na nosač aviona stigao gliserom. Nosač je jedan od simbola američke ratne mornarice i jedan od najvažnijih NATO-ovih brodova u Sredozemlju. Američki časnici hvale Split, osobito gastronomiju. Ističu kako su upravo u Splitu i Hrvatskoj osjetili zajedništvo ljudi, kazala je Šilović.


Dodala je kako je premijer Plenković istaknuo kako je ovo simbol bliske suradnje dviju zemlja i kako je ovaj brod simbol današnjeg vremena kojI šalje poruku u obrani demokracije, slobode i očuvanja mira. Suradnja nije prijetnja nikome jer NATO promovira mir i slobodu.

HRT-ova ekipa na američkom nosaču zrakoplova


Po uzburkanom moru približavamo se grdosiji duljoj od 330 metara. Nakon ulaska na brod prvo se upoznajemo s unutarnjom palubom ili točnije hangarom koji služi i za spremanje aviona i helikoptera, ali i kao mjesto za većinu događaja na brodu, od ceremonija kao danas pa do sportskih nadmetanja posade.


Impresivan je izlazak na pistu ovoga nosača aviona. Harry S. Truman može nostiti 90 borbenih zrakoplova i helikoptera. S ove piste mogu polijetati samo najizvrsniji američki borbeni piloti.'


Na ovom brodu radi i živi više od 5 000 ljudi, od zapovjednika pa do pomoćnika u kuhinji svi precizno i disciplinirano obavljaju svoje zadaće. Većina članova posade vrlo je mlada.


- Volim svoj posao, letim u borbenom helikopteru već tri godine, to je najbolji posao koji sam mogao zamisliti, dosad sam zadovoljan svime na ovom brodu, rekao je Patrick Hegemon, pilot borbenog helikoptera.


Premijer Plenković se na atraktivan način spustio do palube. Upoznao se s rezultatima velike vježbe pod nazivom ''Neptune Strike 22'' koja se nedavno održala u Sredozemlju i jednim manjim dijelom u međunarodnim vodama Jadranskog mora.


- U kojoj su sudjelovali naravno i hrvatski mornari i hrvatski vojnici, visoke su ocjene kvalitete doprinosa naših snaga, interoperabilnosti hrvatskih vojnika sa drugim saveznicima tijekom ove vježbe koja je bila vrlo uspješna i vrlo korisna, kazao je premijer Andrej Plenković.


Visoki američki mornarički časnici izrazili su veliko zadovoljstvo boravkom u Splitu.


-  U ime svih 5 000 članova posade želim svima zahvaliti na ljubaznosti i gostoljubivosti, na tome kako ste nas ugostili u Splitu proteklih nekoliko dana, omogućili ste nam kratak pogled u bogatu povijest i kulturu hrvatskog naroda, rekao je Gavin Duff, zapovjednik nosača zrakoplova USS "Harry S. Truman".


Posada ovoga nosača zrakoplova sigurno je uživala u petodnevnom predahu u Splitu, "Harry S. Truman" sutra bi trebao napustiti splitski akvatorij.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!