11:04 / 26.02.2018.

Autor: B.S./HRT/Hina

HRT-ova ekipa na terenu s volonterima koji pomažu starijima

-

-

Foto: - / -

Starijim stanovnicima Delnica pomažu gerontodomaćice i volonteri koji čiste prolaze do njihovih kuća.
Kako je danas biti stanovnik Delnica, iz prve ruke iskusila je naša riječka ekipa na čelu s Ivanom Bilen, koja je cijeli dan na snijegu i ledu. Starijim stanovnicima Delnica pomažu gerontodomaćice i volonteri koji čiste prolaze do njihovih kuća. Upravo zahvaljujući ovim domaćicama, s kojima je HRT-ova ekipa izašla na teren, stariji ljudi posljednjih godina preživljavaju u Delnicama.

Mirna Robert
, voditeljica udruge Žar, za HRT kaže da ta udruga pomaže starijima na području osam lokalnih samouprava. To je oko 160 kućanstava. "Po ovakvim nam je uvjetima veoma surovo i teško raditi", kaže. Gerontodomaćica Anica Kezele ističe da su starijim ljudima kojima pomažu, osim tople riječi, bitne namirnice te da su na toplome i da imaju drva.Ekipe i volonteri Crvenog križa u Gospiću, gdje je u ponedjeljak ujutro izmjereno minus 12 stupnjeva Celzijevih, a jak vjetar dodatno povećava osjećaj hladnoće, u sklopu Programa pomoći osobama u potrebi u lokalnoj zajednici također obilaze staračka i kućanstva s nemoćnim osobama.

Jutros su iz Gospića krenuli timovi Crvenog križa i volonteri u sela i zaselke na području Medka i Mogorića. Njima se dostavljaju lijekovi i najpotrebnije namirnice, a volonteri im pripreme dovoljne količine drva za ogrjev za tri do pet dana, rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić.

Programom je obuhvaćeno od 70 do 80 samačkih kućanstava, a takve se aktivnosti kontinuirano provode i na drugim područjima.  U probijanje visokih snježnih nanosa i čišćenje zatrpanih lokalnih cesta uključili su se i pripadnici Hrvatske vojske, koji su uspjeli doći do kuće 92-godišnje starice Matije Lisac pod samim Velebitom, u Krčima kod Brušana. U Službi 112 u Gospiću bilo je dojava o teškoćama u prometu, osobito do udaljenijih sela, ali dojava o eventualnoj ugroženosti i stradanju nije bilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!