21:04 / 20.06.2021.

Autor: Ivana Nežić/Dnevnik/B.A./HRT

HTV-ova ekipa u krškoj jami: Nekad užitak za speleologe, danas ekološka katastrofa

Naša ekipa spustila se u Zemljinu utrobu

Naša ekipa spustila se u Zemljinu utrobu

Foto: Dnevnik / HRT

Neke istarske jame već desetljećima služe kao golema prirodna odlagališta otpada. U njima se mogu, primjerice, pronaći stari televizori, ostaci uginulih životinja i štošta drugo. Uvjerila se u to i naša pulska ekipa koja se, uz pomoć speleologa, spustila u Zemljinu utrobu...

Duboko u šumi nalazi se jama, tik uz obiteljske kuće, na području Višnjana. Nekad užitak za speleologe, danas ekološka katastrofa.


- Sad ćemo se spustiti u jamu dubine 24 metara po imenu Japlena, otkriveno je smeće 2014. godine, vodi nas Jani Završnik, predsjednik speleološkog društva "Underground".


Ispod površine, jedino je temperatura ugodna.


- Ovdje možete vidjeti vreću nekog umjetnog gnojiva, raznu ambalažu deterdženata, kante od ulja, benzina i slično. Sve se to ispire vodom, procjeđuje kroz stijene i dolazi do podzemne vode, pokazuje Andrea Deklić, viši stručni suradnik JU "Nature Histrica".


Tom se vodom zalijeva povrće, a u konačnici je i pijemo. Onečišćenje tla velik je problem. Jame su speleološki objekti pod zaštitom, staništa životinja. Nakon što je općina ovu jamu sanirala, kaže nam Andrea, u njoj više gotovo da i nema inače vrlo korisnih šišmiša. 


- Ovdje imamo primjer devastacije speleološkog objekta od strane jedinice lokalne samouprave. Naime, taj speleološki objekt bio je zagađen krupnim komunalnim otpadom, a jedinica lokalne samouprave je išla protuzakonito uništavati stijensku masu i probijati novi ulaz kako bi to smeće izvukli, kaže Andrea Deklić.


Takve aktivnosti općine Višnjan u suprotnosti su sa Zakonom o zaštiti prirode. Iako smo tražili izjavu o jamama na području Višnjana, načelnik za to nije bio raspoložen. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!