HRT-ove Jagoda Bastalić i Mirjana Žugec Pavičić dobitnice "Velebitske degenije"

22.05.2019.

15:21

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Velebitske degenije, nagrade za najbolji novinarski rad na području zaštite okoliša i prirode u prošloj godini, u srijedu su uručene Željku Bukši, Mirjani Žugec Pavičić i Jagodi Bastalić, te u kategoriji fotografija Goran Šafarek.
Velebitske degenije, nagrade za najbolji novinarski rad na području zaštite okoliša i prirode u prošloj godini, u srijedu su uručene Željku Bukši, Mirjani Žugec Pavičić i Jagodi Bastalić, te u kategoriji fotografija Goran Šafarek.

Željko Bukša
 dobitnik je nagrade u kategoriji tiska i interneta za tekst  "Što manje emisija, troškovi su niži", objavljen u časopisu Energetika, gospodarstvo, ekologija i etika. U tekstu se osvrće na neuspješno trgovanje emisijama CO2 i govori o skoroj reformi koja je nužna jer je Europska unija zacrtala ambiciozan plan smanjenja emisija stakleničkih plinova za najmanje 40 posto.

Mirjana Žugec Pavičić dobitnica je u kategoriji radijskih priloga za reportažu o onečišćenju mazutom luke Bršica u Raškom zaljevu 22. lipnja 2018. Reportaža je emitirana u emisiji "Baština" na Međunarodnom programu Hrvatskoga radija te na Prvom programu Hrvatskoga radija neposredno nakon najveće lanjske ekološke katastrofe u Hrvatskoj, kada je iz spremnika teretnog motornog broda "Fidelity" u more ispušteno oko 3800 litara goriva.

Jagoda Bastalić nagrađena je u kategoriji televizijskih priloga jer je sa svojom ekipom za TV emisiju "Labirint" HRT-a u tri nastavka istraživala tko je i kada odložio opasni otpad u samoj blizini Zrmanje, rijeke iz koje vodu pije cijela sjeverna Dalmacija.

Goran Šafarek nagrađen je Velebitskom degenijom za seriju fotografija o Dravi objavljenih u reportaži "Drava, rijeka na prekretnici" u časopisu Meridijani. Kako tekst, tako i fotografije svjedoče o još uvijek sačuvanoj biološkoj raznolikosti na sprudovima i rukavcima te u njezinim poplavnim šumama. 

Nagrada Velebitska degenija za novinarske radove na području zaštite okoliša i prirode dodjeljuje se 21 godinu uzastopce, a ove je godine prvi put bila oplemenjena humanitarnom notom - potporom i pomoći sisačkoj bolnici Dr. Ivo Pedišić u uređenju Odjela za palijativnu skrb.

Nagrada je ove godine dodjeljena 22. svibnja, na Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Velebitsku degeniju dodjeljuju Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatska elektroprivreda - Opskrba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!