HRT-ove kamere u Covid bolnici, KB Dubrava

30.10.2020.

22:06

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik 3/IMS/HRT

default error photo
Kakvo je stanje u KB Dubravi provjerila je HRT-ova novinarka Ruža Ištuk. Jedinica intenzivnog liječenja je prepuna, a respiratori i kisik prijeko su potrebni.
KB Dubrava postaje isključivo bolnica za Covid bolesnike. Od ponedjeljka će ostali bolesnici biti preusmjereni u druge zagrebačke bolnice, gdje će dobiti adekvatnu skrb. Protiv takve odluke prosvjedovali su danas liječnici i medicinsko KB-a Dubrava, jer ne žele biti jedina Covid bolnica.

Kakvo je stanje u KB Dubravi provjerila je HRT-ova novinarka Ruža Ištuk. Nakon 20-minutnog odijevanja moglo se tek ući na Covid odjel. Jedinica intenzivnog liječenja je prepuna, a respiratori i kisik prijeko su potrebni.

Dražen Zemun, koji ima transplantirano srce u bolnici je pet dana. Kaže da mu je bilo teško i nije imao kisika.

- Spustilo mi se na pluća. Zbog toga sam najviše ovdje, jer mi je upala uhvatila i jedno i drugo plućno krilo, ali evo to efikasno rješavaju, rekao je.

Anesteziolog Nikola Bradić poručuje da je "strah već zaboravljen te da sad treba ljude što prije izliječiti i poslati ih prema njihovim kućama."

Prijmovi, otpusti, reanimacije i smrti svakodnevica su i liječnika i medicinskih sestara. Kažu da im nije lako četiri sata pod  zaštitnom opremom.

- Imam troje rukavice. Dvoje sam navukla prije samog ulaska, a ove treće mijenjam kod svakog pacijenta, kazala je Natalija Frketić, medicinska sestra.

U respiracijskom centru slobodno je samo jedno mjesto.

Angelina Berović, medicinska sestra, napominje da su ondje svakodnevno suočeni sa svakakvim situacijama, od teških do lakših. Djelatnicima ondje teško pada i medijsko izvještavanje. Medicinski tehničar Nikola Sebić kaže da se šire dezinformacije o doktroima, medicinskim sestrama i tehničarima.

- Kad sam pročitao da kod nas leševi leže po podu, to je odvratno, neistina i laž, rekao je Sebić.

Istina je, kažu, da ih je premalo, a da su pacijenti puni razumijevanja i poručuju da nisu ni žedni niti gladni.

- Vidi se da fali novaca, bolje opreme, inventara. Što se tiče odnosa personala prema pacijentima, mogu samo reći - svaka im čast, izjavio je Ante Pamuković.

Pomažu i mladi liječnici koji rade pod nadzorom. Iva Kurjaković kaže da su ovaj tjedan put ušli u Covid odjele, da je teško, privikavaju se, ali da su to i studirali.

I otpad mora na četverosatno zračenje, borba s virusom nije laka, a posla je i previše. Silvija Ćenan, medicinska sestra, ističe da na zidu imaju popis zadataka što trebaju raditi te se nastoje organizirati što bolje mogu.

U bolnici je trenutačno 236 bolesnika, a 26 ih je na respiratoru. Jauci, kašljanje i teško disanje su sveprisutni. Sanja Piškor, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice, kaže kako im nedostaje spremačica, pomoćnih djelatnika, transportnih radnika, bolničara i medicinskih sestara te da jednostavno ne stižu sve obaviti. No vidi se u bolnici da djelatnici u svom poslu daju "sve od sebe".

- To je naš posao, naša svakodnevica i u ovim uvjetima. Što se tiče zadnjih dana i medijskih natpisa, treba vratiti mir u KB Dubrava. Treba biti konstruktivan jer ovdje to možemo napraviti samo zajedno, kazao je Ivica Lukšić, koordinator bolničkog liječenja oboljelih od bolesti Covid-19.

- Ako se sada cijeli svijet bori s jednom pandemijom, mislim da smo onda smo mi u prvim borbenim redovima bili i ostali uvijek, poručuje Piškor. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!