16:08 / 21.01.2019.

Autor: HRT

HRT-ovim urednicima uručene Napretkove plakete

-

-

Foto: - / -

Na Napretkovom godišnjem susretu s novinarima, danas su u zagrebačkom Napretkovom kulturnom centru, uručene plakete HRT-u.
Na Napretkovom godišnjem susretu s novinarima, danas su u zagrebačkom Napretkovom kulturnom centru, uručene plakete HRT-u.

Napretkova plaketa HRT-ovoj emisiji ''Pogled preko granice'' u znak zahvalnosti za dobronamjerno predstavljanje rada HKD Napredak u javnosti, uručena je Stjepanu Stjepiću.

Plakete za uspješnu suradnju dodijeljene su Branku Uvodiću, dugogodišnjem uredniku i voditelju emisije ''Lijepom našom'' i Ivi Kujundžiću, uredniku Samostalnog odjela Program za Hrvate izvan RH.

Predstavljen je i Napretkov godišnjak.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je udruga bosanskohercegovačkih Hrvata, s osnovnim ciljem očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti u Bosni i Hercegovini. Taj cilj se nastoji ostvariti promicanjem hrvatskog jezika i kulture, poticanjem obrazovanja i suradnjom s vjerskim ustanovama.

Predstavljen Napretkov "Hrvatski narodni godišnjak 2019."

Knjiga "Hrvatski narodni godišnjak 2019. br. 66" Hrvatskoga kulturnog društva Napredak predstavljena je HKD Napredak u Zagrebu.

Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić istaknuo je kako HKD Napredak ima više od 20 tisuća članova u 63 podružnice i tri povjerenstva u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Društvo, napomenuo je, izdaje tri lista - Hrvatski glasnik, Napredak i Bobovac.

Podsjetio je i kako je 2003. u Sarajevu obnovljena knjižnica "Mijo Poljak" koja ima 30 tisuća knjiga. "Pri Napretku djeluje 12 folklornih skupina, 9 tamburaških i mandolinskih orkestara, 16 pjevačkih skupina i zborova te 29 različitih glazbenih, dramskih, likovnih i sportskih sekcija", rekao je Topić.

Dodao je i kako u okviru Napretka djeluje Napretkov kulturni centar u Zagrebu, Udruga likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo, ŠK Napredak Zenica, Boćarski klub Napredak-Willa, NK SAŠK napredak u Sarajevu te Hrvatsko planinarsko društvo Bjelašnica 1923. u Sarajevu i PD Napredak u Zagrebu. Napomenuo je i kako odbojkaški klub iz Odžaka nosi ime Napredak, kao i nogometni klub iz Bučića kod Novoga Travnika.

Naglasio je kako je Napredak od svoje obnove 1990. do danas realizirao 9446 programa te podijelio preko 2890 stipendija.Po riječima književnika Mile Pešorde godišnjak je prilog slobodi i višeglasju. Ova knjiga je hrabar čin jer se opire nijekanju hrvatskoga jezika, ocijenio je podsjetivši na Sarajevsku deklaraciju o hrvatskom jeziku od 28. siječnja 1971. Smatra kako je godišnjak glas slobode i hrvatske samosvijesti.

Povjesničar Zdravko Matić napomenuo je kako je Napredak utemeljen u 1902. Mostaru, a potom i u Sarajevu iste godine. Rad mu je zabranjen 1949., rekao je dodavši kako je obnoviteljska skupština održana 1990. u Sarajevu.

Knjiga "Hrvatski narodni godišnjak 2019. br. 66" (303 str.) podijeljena je na sedam dijelova - promocija dijaloga, povijest, književnost, osvrti i prikazi, pogledi, izdvojeno i izvješća iz Napretkovih podružnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!