19:08 / 24.11.2020.

Autor: Hrvoje Reder/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

HRT prvi na vožnji u žičari punoj sumnji

-

-

Foto: - / -

I prije nego što je otvorena, glasovita sljemenska žičara pokrenula je lavinu pravosudnih postupaka.
I prije nego što je otvorena, glasovita sljemenska žičara pokrenula je lavinu pravosudnih postupaka. Nakon kaznene prijave stranaka Zagreb je NAŠ! i Možemo! protiv gradonačelnika Bandića zbog sumnji u brojne malverzacije i znatnog poskupljenja njezine izgradnje, Grad Zagreb priprema tužbu protiv glavnog projektanta zbog navodno manjkave dokumentacije. I dok čekamo rasplet, prvi donosimo kako će izgledati vožnja žičarom do vrha Medvednice.

Dok se prve gondole već penju prema vrhu, niz padine Zagrebačke gore kotrljaju se optužbe. Anonimni filmski uradak pokazuje da su pojedine cijene pri izgradnji žičare napuhane, a Grad Zagreb podastire nalaz nadzora.

Zbog nastale štete od gotovo 80 milijuna kuna Grad najavljuje pravne radnje protiv projektanta, a gradonačelnik progon onih koji šire dezinformacije.

- Gradonačelnik nije Batman i nemojte to od mene radit molim vas. Budite korektni minimalno. Imate ured za izgradnju, imate ured za javnu nabavu  obratite se njima i dobit će te odgovore na pitanja. Koliko znam investitori i nadzor pokrenuti će kaznene prijave protiv onih koji šire dezinformacije, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prozvani projektant - Elektroprojekt d.d. - odbacuje tvrdnje da se Grad žalio na dokumentaciju. 

- Elektroprojekt d.d. nikada nije dobio od naručitelja službeni dopis o nedostacima i propustima u projektnoj dokumentaciji i o kakvim se propustima radi. lsto tako, od Elektroprojekta d.d. nikada nije službeno zatraženo mišljenje o dodacima ugovora koje je Grad Zagreb sklapao s izvođačima radova ili drugim sudionicima u gradnji, a koji su navodno sklapani zbog nedostataka u projektu, stoji u priopćenju Elektroprojekta d.d.

Poskupljenju je kumovala i promjena lokacijske dozvole.

- Kada smo mi došli na gradilište, onda je pala odluka da se traži kredit od banke. Onda smo krenuli smo u taj sken, predviđenih troškova koliko nam do kraja treba i došli smo do 537 milijuna, rekao je Goran Radić, voditelj gradilišta.

- Za gradnju svih dijelova izdano je čak 11 građevinskih dozvola. Znači mijenjali su se i projekti, ne samo lokacijska. Automatski se podrazumijeva ako je projekt izgrađen prema prvoj lokacijskoj dozvoli, a ona se mijenjala zbog nekih novonastalih okolnosti, onda se podrazumijeva mijenjala i građevna dozvola, kaže Melita Bestvina, predsjednica Udruge sudskih vještaka.

I dok se akteri međusobno optužuju - tehničari testiraju kabinu po kabinu, prva vožnja za građane trebala bi biti prilikom utrke Snježna kraljica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!