HRT prvi u unutrašnjosti vukovarskog vodotornja

04.04.2019.

18:48

Autor: Domagoj Matić/I.H./HRT

default error photo
Za njegovu obnovu prikupljeno je 37 milijuna kuna, 18,5 je dodijelila Vlada, a ostatak je uplatilo više od 6.000 pravnih i fizičkih osoba.
Prije godinu i pol dana počela je obnova vukovarskog vodotornja. Tijekom obnove simbola ratnog stradanja grada heroja, koji je tijekom bitke za Vukovar bio pogođen s više od šesto projektila, bilo je, očekivano, mnoštvo zahtjevnih i nepredviđenih zapreka. Naša ekipa ušla je u toranj i provjerila hoće li njegova obnova biti završena do ovogodišnje, 28. godišnjice pada grada...

Ponos Hrvatske i simbol otpora velikosrpskom agresoru - vukovarski vodotoranj u posljednjoj je fazi obnove.

- Ugrađeno je oko 300 kubika betona, 100 tona čelika, a armature oko 120 tona do sada, rekao je voditelj radova Emil Tuša.

Još treba dovršiti stolariju, stazu unutar memorijalne sobe i stube koje vode prema vrhu. Doći do ove točke, izvođačima nije bilo lako.

- Ovo je jedinstveni objekt i jednom u životu se radi. Svaki ovaj element je unikat, on se projektom teško može predvidjet da se napravi, dodaje Tuša.

Probleme je stvarao i vjetar koji na visini od 56 metara zna bit vrlo neugodan. U podnožju se završava uređenje restorana, dječjeg igrališta i sanitarnog čvora. Na samom vrhu vodotornja u tijeku su završni radovi na amfiteatru i vidikovcu koji će zasigurno biti jedan od najljepših u Hrvatskoj.

S ovoga mjesta posjetitelji će imati Vukovar na dlanu.

- Ono što očekujemo kroz brojke, razina posjeta od 100 tisuća i više. Indirektni efekti koje i sad osjećamo - u blizini vodotornja porast broja smještajnih objekata, porast broja suvenirnica, obrta koji se bave izradom suvenira, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Za njegovu obnovu prikupljeno je 37 milijuna kuna, 18,5 je dodijelila Vlada, a ostatak je uplatilo više od 6.000 pravnih i fizičkih osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!