HRT u KBC-u Osijek: na prvoj crti borbe s koronavirusom

01.11.2021.

19:32

Autor: Stela Sep/Dnevnik/B.A./HRT

KBC Osijek

KBC Osijek

Foto: Dnevnik / HRT

Četvrti val epidemije sve se snažnije osjeća i na istoku zemlje. Ekipa HTV-ova Dnevnika bila je u osječkom KBC-u.

Dr. sc. Stjepan Barišin, doc., iskusni kardijalni anesteziolog, od veljače radi u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Na prvoj crti u borbi s koronavirusom.


- Ja sam nekako ispekao zanat u KB Dubravi. To je bila prva COVID-bolnica i velika bolnica, pa nekakvo iskustvo imam, ali kao intenzivist, vi ste profesionalac, zapravo imate najviše iskustva s najtežim pacijentima, kaže.


A u osječki KBC dolaze najteži bolesnici s COVID-om iz pet slavonskih županija.


- Na nama je da im pomognemo, da im olakšamo to njihovo liječenje, kaže Barišin.


Liječnici i sestre, medicinski tehničari i u ovom, četvrtom valu čine sve kako bi spasili svaki ljudski život.


- U početku je to bilo jako teško, bili smo puni straha, nije se puno znalo o bolesti, tako da je bilo dosta problematično. Međutim, sad nakon dvije godine je ok, kaže Senka Erić, medicinska sestra u Klinici za infektologiju KBC-a Osijek.


- Burno je, pacijenti su zahtjevni, s obzirom na to da su na respiratoru, ali uz kolege i sve nas skupa nekako se izdrži, kaže Marko Mehak, medicinski tehničar u Respiracijskom centru KBC-a Osijek. 


A broj novooboljelih raste.


- Za ovaj četvrti val smo pripremili 130 kreveta, nekih 25 kreveta intenzivnog liječenja. Ako bude bilo potrebno, aktivirat ćemo još kapaciteta, rekao je ravnatelj KBC-a Osijek dr. sc. Željko Zubčić, doc.


Unatoč tomu, KBC Osijek radi normalno i pruža skrb i svim drugim pacijentima. Izvode se operacije, rade ambulate, dnevne bolnice.


- Za vrijeme epidemije koronavirusa izrazito nam raste broj pacijenata i na onkologiji i na hematologiji, rekao je Zubčić.


Sprječavanje proboja virusa u bolnički sustav najveći je izazov. Za uspješniju borbu i bržu pobjedu nad koronavirusom recept je jednostavan - cijepljenje i poštovanje epidemioloških mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!