12:30 / 01.10.2019.

Autor: HRT

HRT za povijest Vukovarskog vodotornja

-

-

Foto: - / -

HRT, Grad Vukovar i Vukovarski vodotoranj svečano su potpisali ugovor kojim HRT donira arhivske materijale radi izrade memorijalno-izložbenog postava simbola hrvatskog zajedništva.
Hrvatska radiotelevizija, Grad Vukovar i Vukovarski vodotoranj svečano su potpisali ugovor kojim HRT donira arhivske materijale radi izrade memorijalno-izložbenog postava tog simbola hrvatskog zajedništva.

Riječ je o snimkama ratnih razaranja i obrane grada Vukovara nastalim tijekom Domovinskog rata 1991. i kasnije, a svjedoče o herojskom otporu branitelja, sudbini prognanika, uništavanju vodotornja kao simbola grada te o njegovoj obnovi.

Za potrebe projekta montirane su sekvence od nekoliko minuta, a tim će se ugovorom omogućiti njihovo kontinuirano prikazivanje posjetiteljima u sklopu memorijalnog centra Vukovarskog vodotornja.

- Istina je da imamo jako puno materijala iz Domovinskog rata o kojem skrbimo. Naša arhiva spada u bogatu arhivu te je moramo sačuvati i za buduće generacije, naglasio je Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako se projekt sastoji od tri faze, sanacije samog objekta, izgradnje dodatnih sadržaja koji će biti u sklopu vodotornja te popunjavanju multimedijskim sadržajima.

- Upravo preko tih materijala, pričamo autentičnu priču i vraćamo vrijeme ratnih događanja i progonstva Vukovaraca. Ne kaže se uzalud da slika govori više nego tisuću riječi, rekao je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik. 

I direktor Vukovarskog vodotornja Darijan Zeko naglasio je važnost suradnje sa HRT-om.

- Ta je suradnja bila iznimna cijelo vrijeme, upravo onaj najvažniji detalj koji nam je bio potreban na samom Vukovarskom vodotornju. Željeli smo naime ispričati priču koju nosi sam vodotoranj, priču hrvatskog zajedništva koje se očitovalo kroz cijeli Domovinski rat, dodao je Zeko.

Rukovoditelj HRT-ovog Odjela Dokumentarni sadržaji Vladimir Brnardić rekao je da će arhivske snimke popuniti četiri ekrana Vukovarskog vodotornja. Prvi je o njegovoj povijesti, drugi prikazuje Vukovar od progonstva do povratka, treći govori o Vukovaru nekad i sad, a posljednji prikazuje simboliku hrvatske zastave, koja je tijekom čitave opsade grada vijorila na Vukovarskom vodotornju.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!