21:20 / 29.08.2020.

Autor: Lucija Judnić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Hrvat zaražen dva puta koronavirusom u nekoliko mjeseci

-

-

Foto: - / -

Posljednjih dana stižu vijesti o sve više potvrđenih slučajeva reinfekcije koronavirusom u svijetu. HRT donosi svjedočanstvo osobe kojoj se upravo to dogodilo.
Posljednjih dana stižu vijesti o sve više potvrđenih slučajeva reinfekcije koronavirusom u svijetu. HRT donosi svjedočanstvo osobe kojoj se upravo to dogodilo.

Jedan Hrvat iz Njemačke zarazio se dva puta u nekoliko mjeseci - drugi put početkom kolovoza na odmoru u Hrvatskoj.

Stjepo Jelečević u četiri mjeseca koronavirusom se zarazio čak dva puta.

Liječnici isprva nisu sumnjali na reinfekciju, no potvrdio ju je test nakon hospitalizacije.

- Kad sam mu rekao da sam u travnju imao koronu, on je taj test bacio u smeće i rekao da nema potrebe da radi drugi test, zato što ne mogu dobiti drugi puta koronu, međutim 3 dana poslije toga sam završio u bolnici, govori Stjepo.

- Sada sam imao temperaturu i preko 40 ovaj i imao sam baš jake bolove. Zadnjih 15 godina nisam imao takve probleme i bolove, naglašava.

Struka i dalje ne zna kako reagira bolesnik kod reinfekcije jer nema dovoljno primjera i dokaza. Postoji mogućnost da je Stjepo bio i nosilac virusa sva 4 mjeseca.

- I ako vi utvrdite postojanje tih čestica, to i dalje ne znači  da je infekcija napravljena SARS Cov2 virusom. Moguće je da se radi samo o molekulama koje su preživjele i koje su potpuno afukcionalne, ističe prof.dr.sc.Dragan Primorac, liječnik i znanstvenik.

- Recimo nakon 18 dana od početka bolova i temperature još uvijek ne osjećam da bi mogao ići raditi ili tako nešto. Još uvijek imam glavobolju i umor, govori Stjepo.

Reinfekcija, međutim, kod nekih bolesnika ne znači i ponovnu pojavu bolesti. Ako postoji imunosno pamćenje, ono bi trebalo biti dostatno za zaštitu od ponovne zaraze.

- Prirodno je da nakon imuno odgovora takozvani titar anitijela protutijela, kojima se mi između ostalog borimo virusom, polako pada i taj imuni sustav se kontrahira, naglašava Stipan Jonjić dr.med., KBC Rijeka, Zavod za histologiju i embriologiju.

- Svi oni koji su bili seropozitivni i koji su imali IGG protutijela u 5. mjesecu, ja sam bio nemalo iznenađen da u 7. mjesecu nitko od njih nije imao povišena protutijela, istaknuo je prof.dr.sc. Dragan Primorac, liječnik i znanstvenik.

Ova činjenica, umiruju stručnjaci, ne utječe negativno na razvoj i mogući uspjeh cjepiva.

- Tijekom vakcinacije nakon prirodne infkecije mi zapravo potičemo naš imuni sustav, da generiraju antitijela ili protutijela koja su specifična za antigene tog virusa, govori Stipan Jonjić dr.med.

Stjepo će u samoizolaciji ostati do početka rujna, kada bi trebao otići na testiranje te struci dati neke prijeko potrebne odgovore za borbu protiv pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!