Hrvati će uskoro još lakše putovati u SAD

04.04.2022.

14:58

Autor: V.K./HRT/Hina

Privilegiran ulazak u SAD

Privilegiran ulazak u SAD

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Hrvatska i SAD će u ponedjeljak potpisati ugovor o ulasku Hrvatske u Global Entry program, koji će nekim hrvatskim državljanima, uz još samo tri europske zemlje, omogućiti privilegiran ulazak u SAD, objavila je zamjenica američke ministrice trgovine Marisa Lago.


Već od listopada prošle godine hrvatski državljani mogu putovati u Ameriku bez vize za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

Lago je na otvaranju Američko-hrvatskog foruma u Zagrebu najavila "još jedan korak u uklanjanju barijera bilateralne trgovine dviju zemalja. Kasnije u ponedjeljak će dužnosnici dviju zemalja potpisati sporazum o ulasku Hrvatske u Global Entry program.

Riječ je o programu američkog ministarstva domovinske sigurnosti koji omogućava ubrzan prelazak američkih granica za prethodno odobrene putnike. Washington je takav ugovor potpisao s još samo tri europske zemlje Njemačkom, Velikom Britanijom i Švicarskom, stoji na stranicama američke vlade.

Lago je na forumu kazala kako dvije države desetljećima bilježe slične ekonomske-političke uspjehe u bilateralnim odnosima, navevši nedavni ulazak Hrvatske u bezvizni program te završetak pregovora o ugovoru o dvostrukom oporezivanju koji još čeka odobrenje dvaju parlamenata.

Podtajnica američkog ministarstva trgovine osvrnula se na rat u Ukrajini, kazavši kako su tamošnje grozne scene podsjetnik na patnju koju je Hrvatska prolazila tijekom Domovinskog rata.

SAD je u tim teškim trenucima bio uz Hrvatsku, rekla je Lago koja je u Zagreb stigla iz Dubrovnika gdje je bila na 26. obljetnici pada zrakoplova u kojem je poginuo američki ministar trgovine Ron Brown.

Lago i Escobar su se prije foruma u Banskim dvorima sastali s premijerom Andrejom Plenkovićem s kojim su razgovarali o smanjenju energetske ovisnosti, poticanju investicija, daljnjem povećanju trgovinske razmjene te okončanju pregovora o sklapanju ugovora o dvostrukom oporezivanju između Hrvatske i SAD-a, priopćila je vlada.

Plenković je istaknuo da je u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu, kojom se ugrožava međunarodni mir i sigurnost, posebno važno jačati jedinstvo transatlantskih partnera, EU-a i SAD-a te nastaviti pomagati Ukrajini, koja je žrtva agresije.

S posebnim izaslanikom Escobarom premijer je razgovarao je o situaciji u BiH te važnosti što skorijeg postizanja dogovora političkih stranaka u BiH o Izbornom zakonu, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!