23:08 / 25.02.2022.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik3/IMS/HRT

Ukrajinci strahuju za svoje obitelji, a Hrvati su spremni pomoći

Tatjana i Mira

Tatjana i Mira

Foto: HRT / HTV

Ukrajinci koji žive u Hrvatskoj strahuju za svoje obitelji. A mnoge naše građane slike koje jučer i danas gledaju iz Ukrajine umnogome podsjećaju na Hrvatsku 1991. godine.

Grad Heroj njezin je dom već 10 godina. Tatjana Kočnjeva u Vukovar se doselila iz zapadne Ukrajine. Posljednja dva dana u stalnom je kontaktu s bratom i majkom.

- Svakih pola sata čujemo se s njima, jako su zabrinuti, uplašeni. Na zapadu još ne puca ništa, ali istok Ukrajine,to je strašno. I danas su svi spavali u podrumima, u metrou – govori Tatjana.

Što znači osjetiti ratnu bol i razaranje, znaju Vukovarci. Simbol otpora agresoru, zasjao je sinoć u bojama Ukrajine.

- Ako itko može razumjeti Ukrajinu i ukrajinski narod to je Vukovar. Mi smo prošli golgotu rata i jako dobro znamo kako je to – kaže Vukovarka Mira.

Borba Ukrajinaca za slobodu mnoge je podsjetila na Domovinski rat. Zbog toga, kažu, ranjenom narodu treba pružiti pomoć. Bjelovarsko-bilogorska županija za prihvat izbjeglica osigurala je 46 kreveta.

- Ako bude djece među izbjeglicama, mi smo spremni ponuditi i prijevoz do škole i samo školovanje – kaže Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.

Ratom pogođenoj Ukrajini pomaže 36 zemalja članica Caritasove međunarodne mreže, među kojima je i Hrvatski Caritas. Ali ekstremni uvjeti rata otežavaju slanje pomoći.

- U ovom trenutku je vrlo teško govoriti o nekakvoj konkretnoj dostavi humanitarne pomoći, to će biti moguće čim se situacija malo primiri i otvori nekakav humanitarni koridor – ističe Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa.

Plan za pomoć raseljenim i izbjeglim osobama priprema i Hrvatski Crveni križ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!