21:23 / 04.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Hrvatska 2019. dala 480,84 milijuna HRK razvojne pomoći, najviše BiH

Hrvatska dala 480,84 milijuna HRK razvojne pomoći

Hrvatska dala 480,84 milijuna HRK razvojne pomoći

Foto: Ilustracija/Dubravka Petric / Pixsell

Hrvatska je 2019. dala 480,85 milijuna kuna razvojne pomoći, šest posto više nego godinu prije, a Bosna i Hercegovina je država koja je bilateralno dobila najviše sredstava.

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić u saboru je predstavio izvješće o razvojnoj pomoći Hrvatske za 2019. godinu, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Službena razvojna pomoć Hrvatske tako je u toj godini iznosila 480,84 milijuna kuna, odnosno 6 posto u odnosu na godinu prije i 0,13 posto ukupnog BDP-a. Najveći dio sredstava odnosi se na doprinos Općem proračunu Europske unije u dijelu koji se priznaje kao razvojna pomoć, kao i obavezan doprinos Europskom razvojnom fondu koji je 2019. iznosio 73,5 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Za bilateralne programe i projekte razvojne pomoći izdvojeno je 130,81 milijuna kuna, odnosno 27,27 posto ukupnog iznosa, a provedeno je ukupno 449 projekata.

U susjednoj Bosni i Hercegovini provedeno je 199 projekata, čime je ta zemlja na prvom mjestu po dodijeljenoj bilateralnoj razvojnoj pomoći Hrvatske, priopćeno je. BiH je ukupno dobila 89,06 milijuna kuna.

Osim BiH, kao prioritetna zemljopisna područja izdvojena su i Ukrajina u Istočnom te Jordan u Južnom susjedstvu. Hrvatska je sredstvima podržala Inicijativu za gospodarsku otpornost Europske investicijske banke usmjerenu na zemlje na migrantskoj ruti, kao i EU mehanizam za izbjeglice u Turskoj.

Hrvatska je 2019. pomogla i Jemenu, Iranu, Mozambiku te Albaniji pogođenoj potresom, dodaje se u priopćenju.

Djelovanje RH u području međunarodne razvojne suradnje odražava i politike EU

Djelovanje Hrvatske u području međunarodne razvojne suradnje i humanitarne pomoći uvelike odražava i politike Europske unije, istaknuto je u kraćoj saborskoj raspravi.

Kako je obrazložio Lucić, prema ukupnim brojkama u izvještajnoj su godini najveće primateljice bilateralne službene razvojne pomoći bile Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo. Vidljiva je dominantna usmjerenost svih nacionalnih dionika službene razvojne pomoći na prioritetno područje jugoistočne Europe.

Projekti prijenosa znanja državama jugoistočne Europe i državama obuhvaćenima Europskom politikom susjedstva vezanima uz proces pristupanja EU ili drugim područjima u kojima RH posjeduje stručnu i komparativnu prednost pred drugim pružateljima pomoći od osobitog su značenja kako državama primateljicama zbog visoke razine ekspertize koju pruža Hrvatska, ali isto tako zbog jačanja njezina ugleda kao države pružateljice razvojnih politika i znanja. RH pruža podršku partnerskim zemljama u ispunjavanju njihovih odgovornosti kako bi ojačali svoje nacionalne politike i upravljanje radi održivog gospodarskog rasta i zaštite ljudskih prava, osobito zaštite žena i djece.

Značajan broj projekata, osobito u programskoj zemlji Bosni i Hercegovini i šire u zemljama susjedstva, ulazi u područje kulturne suradnje jer je prepoznata kao važna komponenta razvoja koja može olakšati socijalnu uključenost, slobodu izražavanja, izgradnju identiteta i građansko osnaživanje.

Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) zatražio je očitovanje o činjenici da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio financijsku pomoć srpskim krajevima u Hrvatskoj što po njemu znači da ne odustaje od velikosrpske politike.

Domagoj Hajduković (Klub SDP-a) najavio je potporu Izvješću napomenuvši da Hrvatska izdvaja oko 0,13 posto BDP-a za razvojnu pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!