Hrvatska: 85 posto kućanstava u posjedu ima kuću ili stan

13:33 / 27.10.2020.

Autor: V.K./Studio4/IMS/HRT

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prosječna vrijednost neto imovine kućanstava u Hrvatskoj iznosi 107 tisuća eura, a 85 posto kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojima žive, što je znatno više nego u drugim članicama EU-a.
Prosječna vrijednost neto imovine kućanstava u Hrvatskoj iznosi 107 tisuća eura, a 85 posto kućanstava ima u vlasništvu kuću ili stan u kojima žive, što je znatno više nego u drugim članicama Europske unije - ovo su samo neki od podataka do kojih su došli stručnjaci koji su proveli istraživanje o vlasništvu nad nekretninama i imovini građana RH.

O tome su govorili u emisiji Studio 4, Marina Kunovac, viša savjetnica u Sektoru istraživanja HNB-a i Igor Jemrić, glavni savjetnik u Sektoru statistike HNB-a.

Jemrić je rekao da se u istraživanju razdvojila realna od financijske imovine te da velika većina kućanstava posjeduje obje.

- 94 posto kućanstava posjeduje neke oblike realne imovine, dok je financijski dio imovine 82 posto, rekao je.

Kunovac je istaknuo da medijalno kućanstvo u Hrvatskoj ima vrijednost neto imovine oko 60 tisuća eura. To bi bilo kada se zbroji sva imovina i oduzmu sve obveze. Podaci istraživanja govore kako smo naglašeno usmjereni na posjedovanje nekretnina. Čak 80 posto svih privatnih kućanstava posjeduje ili u cijelosti ili uvjetno nekretninu, istaknuo je Jemrić.

Smatra da su hrvatski građani, u odnosu na ostale zemlje EU-a, natprosječno skloni posjedovanju nekretnine. Na razini EU-a, taj je prosjek 40 posto.

- Što se tiče vrijednosti imovine, tu zaostajemo za prosjekom EU-a i na 62 posto smo medijalne vrijednosti koja vrijedi, rekao je.

Kunovac je istaknula da i stupanj obrazovanja ima veze s vlasništvom.

- Što je više obrazovanje, to je veća mogućnost da će kućanstvo biti bogatije, rekla je.

Jemrić je napomenuo da je predmet istraživanja bio i dug, a utvrdili su da je u Hrvatskoj 47 posto domaćinstava zaduženo. Naglasio je kako su građani Hrvatske siromašniji od prosjeka EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!