Hrvatska biskupska konferencija bira novog predsjednika

17.10.2022.

11:25

Autor: T.V./HRT

65. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

65. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Zagrebu je počelo redovito 65. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije. Na trodnevnoj sjednici raspravljat će se o novom uređenju pravilnika o financijskom sustavu Crkve u Hrvatskoj, o liturgijskom obilježavanju Bleiburške tragedije, a birat će se i novi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

- Kad se pogleda prošla tri desetljeća postojanja HBK, posebice u izazovnim trenucima promjene društvenog uređenja, višegodišnjeg rata i poraća, nećemo pretjerati ako kažemo da se gremij hrvatskih biskupa uspješno nosio sa zadacima svoga vremena, kako na planu vjere, ćudoređa, odgoja i kulture, tako i na polju promicanja mira, pravde i solidarnosti te odnosa s civilnim vlastima i suradnje s drugim religijama, rekao je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Biskupi će biti informirani o četvrtom ciklusu obiteljskoga pastorala te o obiteljskim savjetovalištima, a zbog prijelaza na novi sustav plaćanja u eurima, biskupi će razgovarati i o novom uređenju pravilnika o financijskom sustavu Crkve u Hrvatskoj.

Hrvatski će biskupi na zasjedanju saslušati i izvješća pojedinih komisija, vijeća i odbora HBK te pregledati njihove mandate.

Redovito 65. plenarno zasjedanje Sabora HBK održava od 17. do 19. listopada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!