18:09 / 27.03.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Hrvatska će kupiti 12 borbenih zrakoplova F-16 Barak

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prva točka dnevnog reda sastanka predsjednice Republike i premijera bila je nabava borbenih zrakoplova.
Nakon sastanka u Banskim dvorima predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković potvrdili su da je Vijeće za obranu prihvatilo mišljenje Stručnog tima da je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni zrakoplov ponuda Države Izrael. Radi se o rabljenim borbenim zrakoplovima F-16 Barak.

Smatram da se donosi odgovorna odluka koja će u sljedećih više od 30 godina osigurati sposobnost hrvatskog zrakoplovstva, izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice na kojoj se raspravljalo o sve četiri ponude koje je predstavilo stručno povjerenstvo za izradu preporuka i analizu ponuda.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je odluka donesena jednoglasno, nakon što su razmotreni svi elementi, od financijskih aspekata do potreba Hrvatske, vodeći računa o nacionalnim interesima, potrebama, mogućnostima i isto tako cjelokupnom stanju u Hrvatskoj.

Dugoročno gledano, riječ je o strateškoj odluci za jačanje hrvatskih Oružanih snaga i stvaranja novih sposobnosti hrvatskog zrakoplovstva, rekao je premijer. Dodao je kako misli da će Vlada, na temelju tih preporuka Vijeća za obranu, nastaviti proceduru i donijeti konačnu odluku o odabiru. Ovo je zahtjevna odluka koju su brojne vlade i političke garniture do sada odgađale. Na prošlogodišnjoj sjednici Vijeća za obranu donijeli smo odluku da krenemo u ovaj proces. On je napravljen prema pravilima struke i sukladno hrvatskim zakonima. Sada slijedi njezina realizacija, a vodimo računa da smo za to planirali sredstva i u državnom proračunu, dodao je Plenković.

Najavio je i da će, zbog velikog interesa javnosti, stručni tim Ministarstva obrane napraviti prezentaciju za medije i za javnost kako bi se otklonile sve primjedbe koje govore o tome koja je ponuda povoljnija. Nadovezujući se na izjavu predsjednice, istaknuo je kako bi, da je Hrvatska ekonomski snažnija, mogla odabrati ponudu koja je puno skuplja.

Pri odlučivanju o nabavi, između četiriju ponuda (švedski Gripen, američki F-16 Block te grčki F-16) ključna je bila cijena budući Hrvatska nema dovoljno novca za nabavu novih zrakoplova, odnosno kupnju zrakoplova koje bi trebalo dodatno modernizirati.  Uz zrakoplove u paketu izraelske ponude se nabavljaju i dva simulatora i borbena obuka pilota i osoblja za održavanje kao i opremanje zrakoplova naoružanjem. 

Planirano je da bi eksploatacija tih zrakoplova trajala do 30 godina. U prilog nabavi izraelskih F-16 navodila se činjenica da je provjeren u ratnim uvjetima te da iza ponude za kupnju zrakoplova stoji izraelska država. Također, isticano je da  se u procesu nabave borbenih zrakoplova traži strateški partner koji će Hrvatskoj dati operativno iskustvo i iskustvo održavanja zrakoplova i logistike.

Prvi izraelski F-16 Barak (Barak na hebrejskom znači svjetlost), prema najavama, mogao bi se na hrvatskom nebu pojaviti u ljeto 2020., a cijela eskadrila do 2022.

Potporu projektu nabave borbenih zrakoplova još 14. prosinca 2017. dao je Odbor za obranu Hrvatskog sabora

Odbor za obranu Hrvatskoga sabora na sjednici 14. prosinca 2017. dao je jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim avionima.

Članovi Vijeća za obranu su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar financija, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora i savjetnik Predsjednice Republike nadležan za poslove obrane.

Stručni tim Ministarstva obrane Republike Hrvatske za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona prezentirao je članovima Vijeća za obranu Studiju izvodljivosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!