14:54 / 04.03.2021.

Autor: P.F./Hina/HRT

Hrvatska će lansirati satelit 2023.?

Satelit u orbiti Zemlje

Satelit u orbiti Zemlje

Foto: Ilustracija / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Jadranske aerosvemirske asocijacije A3, nevladine, neprofitne i neovisne udruge osnovane radi poticanja, istraživanja i razvoja u aerosvemirskom sektoru.

Ured predsjednika priopćio je da su predstavnici Asocijacije, kojoj je cilj i posredovanje u projektima kao "point of contact", obrazovanja i savjetovanja te međunarodne suradnje, predsjednika Milanovića upoznali sa svojim aktivnostima. Izvijestili su ga i o suradnji sa stručnjacima u tvrtkama i institucijama iz sektora znanosti i obrazovanja, koji su voljni sudjelovati u aerosvemirskom programu RH kroz osmišljavanje i izvedbu projekta u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini.

Razgovaralo se i o razvijanju, montiranju i lansiranju prvog hrvatskog satelita 2U CubeSat pod nazivom projekt "Perun 1", koji planiraju lansirati u lipnju 2023. te su Milanovića upoznali s troškovima lansiranja.

Predstavnici Asocijacije naglasili su kako im je lansiranje satelita kratkoročni cilj, ali da rade sa studentima i mladima koje žele podučiti svim segmentima organizacije i provedbe ovakvog projekta, pa im je dugoročni cilj edukacija i otvaranje sveučilišnog smjera.

U izaslanstvu Jadranske aerosvemirske asocijacije A3 bili su predsjednik Slobodan Danko Bosanac, savjetnik za srednje školstvo Stevče Arsoski, voditeljica projekta "Perun 1" Mirela Obrić, student Visokog učilišta Algebra i tehnički voditelj projekta Filip Kisić te savjetnica za inovacije i poslovno planiranje A3 Ida Srdić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!