21:00 / 03.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Hrvatska će među prvima ratificirati ulazak Makedonije u NATO

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska će među prvima ratificirati protokol o pristupanju Makedonije NATO-u i nastavit će joj pružati potporu na tom i na putu prema EU-u, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.
Hrvatska će među prvima ratificirati protokol o pristupanju Makedonije NATO-u i nastavit će joj pružati potporu na tom i na putu prema EU-u, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom u Zagrebu.

Plenković i Zaev su se sastali uoči početka summita Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojim Hrvatska zaključuje svoje jednogodišnje predsjedanje tom regionalnom inicijativom.

Komentirajući "hrabre i odvažne" poteze koje je proteklih mjeseci napravio Zaev, a koji u ovom trenutku doživljavaju svoju potvrdu kroz različite odluke Sobranja (makedonskog parlamenta), Plenković je rekao da će te odluke kada budu potvrđene omogućiti i formalne korake za pristupanje Makedonije NATO-u.

Pregovori o članstvu u Savezu zapravo su tehnička stvar i obično budu gotovi za nekoliko tjedana, za razliku od pregovora s EU-om koji traju godinama.
"Naravno da će Hrvatska biti među zemljama koje će prve ratficirati taj protokol i time dati signal snažne podrške Makedoniji za integriranje u sustav kolektivne obrane koju naaš Savez ima", istaknuo je.

Zaev je rekao da je Hrvatska veliki prijatelj Makedonije i da je njegova zemlja jako zahvalna na potpori koju joj daje, posebno na putu prema NATO-u i EU-u.

Kad je riječ o putu prema EU, Plenković očekuje da se sukladno zaključcima Europskog vijeća iz lipnja otvore pregovori o makedonskom pristupanju na ljeto iduće godine.
Po njegovim riječima, to će biti proces koji će zahtijevati puno reformi i angažmana, a hrvatska iskustva u pristupnom procesu stoje joj stalno na raspolaganju.

Zaev je naglasio da je Makedonija usredotočena na reforme u području pravosuđa, sigurnosti, javne uprave kao i na  borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Što se tiče gospodarskih odnosa, oba premijera izrazila su zadovoljstvo trgovinskom razmjenom koja iznosi oko 150 milijuna eura i dogovorili su daljnje jačanje suradnje kako bi se ona još povećala.

Plenković je spomenuo i 36.000 makedonskih turista koji su ove godine posjetili Hrvatsku i rekao je kako očekuje da će se taj trend nastaviti.

Predsjednica Grabar-Kitarović s makedonskim premijerom Zaevim

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s makedonskim premijerom Zaevim, priopćio je predsjedničin ured.

Odnosi dviju država ocijenjeni su dobrima i prijateljskima bez otvorenih pitanja, a politički dijalog na različitim razinama dinamičan je i u usponu, što dokazuju i česti susreti i posjeti.

Izražen je interes za daljnje jačanje suradnje u mnogim zajedničkim područjima, s posebnim naglaskom na unaprjeđenje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene.

Grabar-Kitarović ponovila je hrvatsku potporu pristupanju Makedonije Europskoj uniji i NATO-u, istaknuvši kako je to, osim za Makedoniju, u interesu stabilnosti i razvoja cijele Jugoistočne Europe i Europe u cjelini.

Na sastanku je bilo riječi i o ulozi Makedonije u upravljanju migrantskom krizom te je istaknuto kako je taj kompleksni problem potrebno rješavati zajedničkim naporima.
Zaev je zahvalio na hrvatskoj pomoći putem kontingenata hrvatske granične policije koji su raspoređeni na makedonsko-grčkoj granici, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!