Hrvatska će primiti 20 ranjenih iz Ukrajine

29.03.2023.

21:38

Autor: Hina/E.P.C.

U Ministarstvu branitelja sastanak o zbrinjavanju ukrajinskih ranjenika

U Ministarstvu branitelja sastanak o zbrinjavanju ukrajinskih ranjenika

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Hrvatska bi, u prvoj fazi pružanja pomoći ratom Ukrajini, mogla prihvatiti do 20 ranjenih iz te zemlje, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja, nakon videokonferencije dviju strana na kojoj je ministar Tomo Medved izrazio punu podršku ratom pogođenoj zemlji.


U Ministarstvu hrvatskih branitelja održana je videokonferencija hrvatske i ukrajinske strane o provedbi Odluke o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Hrvatskoj koju je Vlada donijela 16. ožujka.


Ministar Tomo Medved je, pozdravljajući ukrajinsku kolegicu Juliju Laputinu, izrazio punu podršku ukrajinskom narodu u borbi za slobodu te zahvalio što u Hrvatskoj vide prijatelja i partnera koji svojim znanjem i iskustvom iz Domovinskog rata želi i može pomoći Ukrajini, stoji u priopćenju Ministarstva.


Cilj je Vladine odluke pružanje konkretne pomoći ratom pogođenoj zemlji u zbrinjavanju ranjenih, njihovu liječenju i rehabilitaciji u Hrvatskoj.


U početnoj fazi Hrvatska bi mogla prihvatili do 20 ranjenih osoba, veterana ili civila, ovisno o zahtjevima ukrajinske strane, priopćeno je nakon videokonferencije.


Ministrica Laputina zahvalila je Vladi RH, ministru Medvedu i resorima na inicijativi i spremnosti u pružanju konkretne pomoći, kao i na dosadašnjem angažmanu kako bi se što prije pristupilo realizaciji odluke.

Videokonferenciji nazočili su i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, predstavnici Ureda predsjednika, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva obrane i ministarstva hrvatskih branitelja, ujedno i članovi radne skupine.


Istoga dana u  Odesi su se sastali ministar obrane Mario Banožić i njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov. Između ostalog razgovarali su o hrvatskoj pomoći Ukrajini te o sigurnosnoj situaciji u toj zemlji.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!