20:33 / 31.08.2018.

Autor: HRT

Hrvatska dobila pristup bazi podataka o nadzoru terorista

-

-

Foto: - / -

Božinović je naglasio da transnacionalne prijetnje iziskuju tješnju suradnju i razmjenu operativnih informacija pa je potpisani Memorandum nazvao važnim korakom u ispunjenju tog cilja.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj američkog vladinog Centra za nadzor terorista Charles Kable potpisali su u Dubrovniku Memorandum o međusobnoj suglasnosti kojim Hrvatska dobiva pristup američkoj bazi podataka o nadzoru terorista (Terrorist Screening Database) u kojoj se prikupljaju podaci o svim osobama koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom.

Potpisivanjem Memoranduma hrvatske i institucije te agencije SAD-a još će intenzivnije surađivati, pri čemu je pravovremena razmjena operativnih informacija ključna u zajedničkoj borbi protiv suvremenih, transnacionalnih sigurnosnih prijetnji, izvijestio je MUP.

Kable je sporazum nazvao izvanrednim postignućem suradnje Hrvatske i SAD-a u borbi protiv terorizma, pojasnivši da će temeljem njega MUP i Centar za nadzor terorista dijeliti informacije u cilju prevencije terorističkih napada, što uključuje i razmjenu informacija o transnacionalnom organiziranom kriminalu i drugim oblicima teškog kriminala. Ohrabren sam tijesnom suradnjom naših dviju zemalja, obavještajnom i onom među institucijama i agencijama za provedbu zakona te pozdravljam želju Republike Hrvatske da doprinese globalnoj borbi protiv terorizma, zaključio je Kable, prenosi MUP.

Božinović je naglasio da transnacionalne prijetnje iziskuju tješnju suradnju i razmjenu operativnih informacija pa je potpisani Memorandum nazvao važnim korakom u ispunjenju tog cilja.

Ocijenio je i da mogućnosti koje su otvorene potpisivanjem ovog sporazuma predstavljaju važan alat za podizanje stupnja sigurnosti hrvatskih i američkih građana, što je definitivno veliki korak u zajedničkoj, globalnoj borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala, ali i nezakonitih migracija.

MUP podsjeća da je danas potpisani sporazum nastavak produbljivanja strateškog partnerstva i jačanja institucionalne suradnje MUP-a i SAD-a dogovorene prilikom posjete ministra Božinovića SAD-u početkom godine i potvrđene uzvratnim posjetom američkog ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa Hrvatskoj krajem svibnja. Suradnja je prvenstveno usmjerena na sprječavanje i borbu protiv teškog kriminala, terorizma, krijumčarenja ljudima i drogom te korupcije i organiziranog kriminala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!